Haarlem

NL
V

Nederlandse wint publieksprijs 'EK' Zandsculpturen 2020 in Zandvoort

6 november 2020, 10.13 uur · Aangepast 6 november 2020, 11.13 uur
Door Redactie · Foto: Zandvoorts Museum

ZANDVOORT - Zandkunstenares Susanne Ruseler heeft met haar kunstwerk 'Wilde Natuur' de publieksprijs gewonnen bij het EK Zandsculpturen in Zandvoort. Ze mag zich helaas geen Europees Kampioen noemen, want het evenement is door de coronamaatregelen dit jaar geen officiëel kampioenschap.

De winnende zandsculptuur van Susanne Ruseler - Zandvoorts Museum

Omdat evenementen verboden zijn, dreigde het EK Zandsculpturen afgelast te worden, terwijl de zes deelnemers al hard bezig waren. De wethouder van Zandvoort en het Zandvoorts Museum vonden dat erg zonde en door het 'een buitenexpositie' te noemen, konden de kunstenaars gewoon doorgaan met hun werk. Gevolg is wel dat er, zoals bij voorgaande edities, geen jury aan te pas komt en er dus ook geen Europees Kampioen wordt uitgeroepen. Het publiek mocht wel stemmen en dat hebben zo'n driehonderd bezoekers gedaan. Het thema dit jaar is 'Zandvoort goes Wild'.

Zandhagedissen

Het winnende kunstwerk 'Wilde Natuur' van Susanne Ruseler staat op het Badhuisplein. Ze heeft krioelende zandhagedissen afgebeeld, die ook in de duinen bij Zandvoort voorkomen. Ze krijgt als prijs een sculptuur van glas. Ruseler zou voor Nederland uitkomen, áls er een EK zou zijn, net als zandkunstenaar Maxim Gazendam uit Kortenhoef. Zijn zandkunstwerk staat bij het HDMZ-Museum in Zandvoort. De sculpturen staan er nog tot en met eind februari. 

NH Nieuws maakte onlangs de volgende reportage over de totstandkoming van de zandsculpturen in Zandvoort

EK Zandsculpturen 2020 in Zandvoort: een dorp vol wilde dieren en dames van zand - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Haarlem en omgeving?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]