Ga naar Content

Opvangstop van watervogels: Bonte Piet neemt extra maatregelen na uitbraak vogelgriep

MIDWOUD - De vrijwilligers van de Bonte Piet hebben hun handen vol nu de vogelgriep in West-Friesland is uitgebroken. Na een triagetent en hygiënemaatregelen neemt de opvang verdergaande maatregelen: ze vangen geen vogels meer op die gevoelig zijn voor vogelgriep, waaronder zwanen, ganzen en eenden.

Medewerkers van Bonte Piet werken nu in beschermende kleding. - Foto: NH Nieuws

Een verzwakte of gewonde vogel komt normaal gesproken slechts eens per twee weken bij opvang de Bonte Piet binnen. Afgelopen week was dat anders: er kwamen 27 vogels binnen met verschijnselen van vogelgriep. Drie daarvan zijn onderzocht door de NVWA,  daaruit bleek gisteren dat deze vogels alle drie besmet waren met het virus.

Door de snelle toestroom van zieke vogels raakt de ploeg vrijwilligers overbelast. De vogels zijn er meestal zo slecht aan toe dat er geen andere optie is dan euthanasie. Dat zorgt ervoor dat de vrijwilligers niet alleen fysiek hun handen vol hebben aan de vogels, maar dat deze periode ook mentaal zwaar is. Vrijwilligers haken af, waardoor de ploeg - die vanwege corona al gekrompen was - kleiner wordt.

De wildopvang besluit daarom om geen vogels meer op te vangen die gevoelig zijn voor vogelgriep. Het gaat hierbij onder andere om watervogels, zoals zwanen, ganzen en eenden.

Lees in dit artikel meer over de uitbraak van vogelgriep in West-Friesland:

Lees ook

Mocht je een verzwakte of gewonde vogel aantreffen, dan kun je telefonisch contact opnemen met Dierenambulance West-Friesland of Dierenambulance Hoorn. Zij weten wat te doen en nemen bij twijfel contact op met de Bonte Piet.

Bij het vinden van een dode vogel kun je contact opnemen met de gemeente. De gemeente is verantwoordelijk voor het opruimen van het kadaver.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]