Ga naar Content

Voetbalbond KNVB hoopt medio januari amateurcompetities te hervatten

ZEIST - De KNVB heeft een plan gepresenteerd om amateurvoetbal mogelijk te maken in coronatijd. De voetbalbond hoopt, in het gunstigste scenario, de competities in het weekend van 16 en 17 januari weer op te kunnen starten.

Foto:

'Plan B: Blijven voetballen in tijden van corona' is opgesteld na overleg met andere sportbonden en is inmiddels gedeeld met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Gevarieerde voetbalvormen

"Natuurlijk willen we zo snel mogelijk weer veilig wedstrijden voetballen, dat is waarom je lid wordt van een voetbalvereniging. Maar de huidige situatie vraagt om verschillende scenario's voor de competities en gevarieerde voetbalvormen voor als wedstrijden niet zijn toegestaan. Want we moeten in beweging blijven, voor onze gezondheid en om de verenigingen in leven te houden", aldus Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal.

"Een teamsport beoefenen is niet mogelijk in groepjes van twee of vier"

directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee

"Het kabinet kan hierbij helpen door bij het afschalen van maatregelen bijvoorbeeld de groepsgrootte aan te passen voor teamsporten. Een teamsport beoefenen is niet mogelijk in groepjes van twee of vier. We trainen op 1,5 meter afstand veilig in de buitenlucht en in de zaal. Dat kan prima met 30 man op een groot voetbalveld."

Routekaart KNVB

De KNVB heeft fases opgesteld die synchroon lopen met de routekaart van het kabinet en waarmee kan worden op- of afgebouwd, afhankelijk van het aangegeven risiconiveau; van alleen trainen (voor senioren met beperkingen) via (oefen)wedstrijden binnen de eigen regio naar uiteindelijk het spelen van competities met beperkt publiek.

Bij het scenario van een herstart half januari komen de bekercompetities te vervallen en wordt er in juni 2021 doorgespeeld. De nacompetities komen te vervallen, waardoor voor een aantal competities de promotie/degradatieregeling aangepast moet worden.

Activiteitenbudget

De KNVB moedigt het tijdens de coronacrisis aan passende activiteiten te organiseren en gaat een activiteitenbudget beschikbaar stellen waar verenigingen aanspraak op kunnen maken. De definitieve aanvraagprocedure en voorwaarden worden later bekendgemaakt.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]