Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Uitzondering voor 30 personen bij uitvaart: "Anders kan niet iedereen erbij zijn"

5 november 2020, 20.54 uur · Door Lisa Groot

HOORN - Om het coronavirus terug te dringen mogen er vanaf aanstaande maandag nog maar dertig personen bij een uitvaart aanwezig zijn, met uitzondering voor grote families werd vanmiddag bekend. Uitvaartondernemer Martien Weel merkt dat er begrip is voor de beperking, maar afscheid nemen van een overledene is tegelijkertijd iets wezenlijks. Hij staat voor een uitdaging: hoe zorg je voor een waardig eerbetoon en geef je toch iedereen gelegenheid tot afscheid nemen?

Foto: Uitvaartondernemer Martien Weel - Martien Weel Uitvaartzorg

Vanaf aanstaande maandag mogen er in plaats van 100 bezoekers nog maar 30 naasten een uitvaart bijwonen. De aanscherping ging niet direct na de persconferentie in, omdat veel uitvaarten al gepland stonden. Er is begrip voor de maatregel, maar het afscheid gaat hierdoor wel anders dan de familie soms voor ogen heeft, merkt Martien Weel. "Vooral een condoleance is tegenwoordig 'door de voordeur er in en door de achterdeur er weer uit', zonder handen schudden of een knuffel."

Uitzondering

"Ook de uitvaart kan als klein en karig ervaren worden", vertelt de Hoornse ondernemer. Het meest lastige is het volgens hem voor de familie een keuze te maken: wie mag wel komen en wie niet? "Bij een flinke familie zou dat betekenen dat niet iedereen er bij zou kunnen zijn en dat is moeilijk." Daarom werd vanmorgen duidelijk dat er een uitzondering mogelijk is.

Bij bijzondere omstandigheden kan er op aanvraag een uitzondering verleend worden door de burgemeester. "Wanneer een familie uit meer dan dertig personen bestaat, dan mogen alle eerste- en tweedelijns familielieden de uitvaart bijwonen." Wel heeft Weel nog vraagtekens hoe dit in de praktijk gaat. "Bij een overlijden op vrijdag, bereid je de uitvaart in het weekend voor. Is de burgemeester dan bereikbaar?"

"De eindeloze rijen bij een condoleance en het doorlopend handenschudden worden niet gemist"

Martien Weel - uitvaartondernemer

Ondanks de beperkende maatregelen probeert Weel toch te kijken hoe hij aan de wensen van de familie kan voldoen. "Als mensen een groot eerbetoon in gedachte hebben met veel vrienden en familie, dan kijken we of we daar toch gehoor aan kunnen geven."

Met een erehaag, een bloemlegging of zelf een drive-through condoleance is het zo toch mogelijk voor mensen een laatste eer te bewijzen. "Ook wordt er veel gebruik gemaakt van de streamingdienst, zodat mensen de uitvaart vanuit huis kunnen bijwonen."

Terug aan de keukentafel

Tijdens het bekende keukentafelgesprek hoort Weel wat de wensen van de nabestaanden zijn. In de vorige coronagolf ging dat grotendeels digitaal, maar daar kiest Weel deze keer niet voor. "We hebben een manier gevonden om te gaan met het virus en dat eerste contact is zo belangrijk, om dat digitaal te doen dat voelt niet goed. Alleen als er coronagerelateerde klachten zijn, dan moet je wel." 

Omdat Weel dit voorjaar al met dezelfde regels te maken heeft gehad, merkt hij dat hij zich gemakkelijk aanpast, maar waar hij niet went is het feit dat je een familie niet kan leveren wat ze eigenlijk graag zouden willen. "Je wilt nabestaanden het liefst troost bieden in nabijheid van familie en vrienden, maar zij kunnen nu niet iedereen erbij hebben die ze zouden willen en dat is sneu."

Intiem

Dat zij hun plannen moeten aanpassen voelt als begrafenisondernemer soms onbevredigend. "Maar wanneer het wel lukt een waardig afscheid te bieden dan geeft dat extra voldoening." Ook merkte Weel tijdens de vorige golf dat de beperkingen niet voor iedereen nadelig voelen.

"Ik hoorde na afloop ook wel dat familie de intieme sfeer mooi en ontspannen vond. De eindeloze rijen bij een condoleance en het eindeloos handen schudden worden dan niet gemist. We moeten ons nu eenmaal aanpassen aan deze tijd", besluit Weel.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]