Ga naar Content

Groenewegen moet vrezen voor zware straf vanwege veroorzaken horrorcrash

AMSTERDAM - Dylan Groenewegen hoort eind deze week welke straf hij krijgt. De Amsterdamse wielrenner van Jumbo-Visma wordt volgens bronnen tot begin mei 2021 geschorst voor het veroorzaken van de crash met Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen.

Foto: EPA

De internationale wielerunie UCI maakt eind deze week de schorsing van Dylan Groenewegen bekend. Het doorgaans goed ingevoerde WielerFlits heeft concrete aanwijzingen dat hij voor negen maanden wordt geschorst. In dat geval zal hij tot en met 6 mei 2021 geen wedstrijden mogen rijden. De sprinter zou bij het sporttribunaal CAS nog in beroep kunnen gaan tegen de straf. 

Met dit scenario zou Groenewegen - als alles verder volgens de planning verloopt - nog net van start kunnen gaan in de Giro d'Italia. De Ronde van Italië gaat namelijk op 8 mei 2021 van start.

Lees ook

Vreselijke crash

Groenewegen wordt gestraft voor het veroorzaken van de zware crash in de openingsrit van de Ronde van Polen. In de massasprint stuurde Groenewegen naar rechts, waardoor Nederlands kampioen Fabio Jakobsen in de hekken belandde.

Artsen zijn een uur bezig geweest om Jakobsen te stabiliseren en hij is enige tijd in kunstmatige coma gehouden. Gevreesd werd dat Jakobsen de crash niet zo overleven, maar inmiddels zit hij weer op de fiets.

Check hieronder de beelden van de crash:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Uitzonderlijk

Mocht Groenewegen daadwerkelijk voor negen maanden geschorst worden, dan is dat een uitzonderlijk lange schorsing. Nog nooit werd een renner voor zo'n lange tijd geschorst voor acties tijdens een wedstrijd. Daarnaast is het bijzonder dat een sprinter wordt bestraft voor het veroorzaken van een crash.

Komende vrijdag hoort Groenewegen de definitieve strafeis.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]