West-Friesland

NL
V

Hoornse partijen doen voorstellen om transparantie bij gemeente te verbeteren

2 november 2020, 16.29 uur · Door Maarten Edelenbosch

HOORN - PvdA Hoorn en fractie Danny Verdonk hebben een brief gestuurd aan het college van B&W met verbeteringen voor het proces rondom het geheimhouden van stukken. Dit ook mede naar aanleiding van onderzoek van NH Nieuws.

Geheime documenten - NH Nieuws

Daaruit bleek dat gemeente Hoorn in 2019 opnieuw meer documenten geheim had verklaard. Waren het er in 2014 nog drie, vorig jaar waren het er 72. Daarbij zaten ook 37 vertrouwelijk stukken. "Een stuk kan vertrouwelijk zijn als het nog in de meningsvormende fase zit. Dit is bijvoorbeeld bij de begrotingsstukken het geval. Voordat het college hierover besluit, komt dit meerdere keren op de agenda. Pas bij de daadwerkelijke besluitvorming komt er een openbaar besluit", legde woordvoerder van de gemeente Marloes Hoorn uit over het verschil tussen vertrouwelijk en geheim. 

Eerder stelden de partijen al vragen over de vele geheimhoudingen, waarbij er zorgen waren over de transparantie. En nu is er een brief gestuurd aan het college. "Wees transparant over geheimhouding, zet het duidelijk op de website, geef aan waarom en hoelang de geheimhouding geldt." 

Aanbevelingen voor meer transparantie

De raadsleden zijn blij dat de gemeente nog steeds als motto: 'openbaar, tenzij' heeft. "Daarnaast zien wij alleen dat geheimhouding ook steeds vaker opgelegd wordt. Uit de stukken die u ons gestuurd heeft en het onderzoek van NH Nieuws blijkt vooral in Hoorn een grote stijging te zijn." Mede daarom worden er aanbevelingen gedaan door de partijen.

Bijvoorbeeld door duidelijk te vermelden op de website van de gemeente, waarom en voor hoelang iets geheim wordt gehouden. Verder wordt er opgeroepen om geheimhouding specifiek door de raad te laten behandelen en om geheimhouding minder vaak te gebruiken wordt voorgesteld om stukken anders aan te besteden. 

“Met deze mogelijkheden wordt bereikt dat, hoe vreemd het ook klinkt, geheimhouding transparant wordt gemaakt”, zegt Arnica Gortzak van de PvdA. “We hopen dat we uiteindelijk weer terug komen op het oude niveau met zo min mogelijk geheimhouding.”

💬 Mail ons met jouw verhaal
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]