Start van hoofdcontent

Amstelland

NL
V

Hogere boetes voor illegale feesten bepleit: 'Raak organisatoren in hun portemonnee'

2 november 2020, 14.37 uur · Aangepast 2 november 2020, 15.04 uur · Door Redactie

HAARLEMMERMEER - Marianne Schuurmans, burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer en voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland, wil dat organisatoren en bezoekers van illegale feesten hogere boetes krijgen. Dat zegt ze in het NH-radioprogramma De Ontbijttafel, naar aanleiding van het zoveelste illegale feest in haar gemeente.

ANP

Een via Airbnb verhuurd vakantiehuisje in Vijfhuizen was afgelopen weekend het decor van een Halloween-feest. In het vakantiehuisje, dat normaal gesproken plek biedt aan groepen tot acht personen, hadden zo'n zeventig feestgangers zich verzameld om een nachtje te griezelen. Nadat buurtbewoners hadden geklaagd over geluidsoverlast, trokken agenten de stekker eruit. Ook aan de Parellaan in Hoofddorp werd een feest opgedoekt. 

Het is niet de eerste keer dat er in de gemeente Haarlemmermeer illegale feesten worden ontdekt en beëindigd. Zo trof de politie in juni honderden feestende mensen aan in het Haarlemmermeerse bos. In juli werd in recreatiegebied Spaarnwoude een feest met tweehonderd aanwezigen voortijdig beëindigd. 

Onvoldoende effect

Over de feesten van afgelopen weekend meldde de burgemeester eerder al dat 'zoveel mogelijk feestgangers' een boete hebben gekregen. Toch hebben die bekeuringen onvoldoende effect, benadrukt ze in het NH-radioprogramma De Ontbijttafel. Ze pleit daarom voor hogere boetes, die vooral de organisatie van zulke feesten moeten raken. "Je moet ze blijkbaar in de portemonnee aanpakken." 

De burgemeester erkent dat vaak onduidelijk is wie er achter de feesten zitten. "Omdat de oproepen vaak in besloten kring op sociale media gebeuren." Om organisatoren toch te ontmaskeren, wordt vaak naar de in beslag genomen apparatuur gekeken. Omdat dat vaak om verhuurde apparatuur gaat, kan via de verhuurder worden nagegaan wie de apparatuur heeft gehuurd. 

Schuurmans benadrukt dat ze vooral de grootschalige illegale feesten hoopt te verbannen. "Vaak wordt er drugs aangetroffen en veel gasflessen", zegt ze. "Ik vind dat onacceptabel, ook ten opzichte van onze horeca en evenementenorganisatoren. We moeten met zijn allen zorgen dat de besmettingscijfers omlaag gaan. Op dit moment ben je asociaal en onverantwoord als je toch naar dit soort feesten gaat.''

Burgermeester Marianne Schuurmans over illegale feesten in Halfweg: ''Ik pleit voor hogere straffen'' - NH Nieuws

💬 Wil je iets kwijt?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]