Ga naar Content

Spoedzoekers blij met 3.000 nieuwe flexwoningen: "Anders stond ik op straat"

PURMEREND Voor spoedzoekers zijn flexwoningen zijn een uitkomst: kleine, tijdelijke woningen van zo'n zesentwintig vierkante meter. De komende jaren worden er in de regio Amsterdam minstens drieduizend van dit soort kleinschalige woningen gebouwd, speciaal voor tijdelijke bewoning. 

Spoedzoekers blij met 3.000 nieuwe flexwoningen: "Anders stond ik op straat" - NH Nieuws

"Het is niet groot, maar het is in ieder geval iets", vertelt de 24-jarige Teslime Bodur over haar flexwoning in Purmerend. De wachttijd voor sociale huurwoningen is lang. Ook in Purmerend, waar jong en oud wil blijven wonen, is dit woningtekort groot.


"We hebben helaas geen slaapkamer, dus ik heb een slaapbank die ik elke avond uitklap om te kunnen slapen." Ook bij Teslime was de nood voor een veilige woning hoog. "Ik heb meerdere malen op straat gestaan, en daarom ben ik hartstikke blij dat ik dit heb. Maar ja: wat gaat er hierna gebeuren hè? Want het is voor twee jaar maximaal."

Teslime woonde hiervoor in een tweekamerappartement, maar dat was een onveilige situatie waarover ze niet veel kan zeggen. Samen met de gemeente kwam ze overeen dat ze in een flexwoning mocht wonen. Afgelopen voorjaar trok ze er in. 

"Wat ik hoop is dat deze woningen voor de mensen echt een springplank biedt naar een volgende stap"

thijs kroese, wethouder

Er worden nu in Purmerend 200 van dit soort tijdelijke woningen gebouwd. Veel spoedzoekers zoals Teslime vallen tijdens de jacht naar een woning tussen wal en schip omdat ze niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.  Wethouder Thijs Kroese is blij dat dit project in Purmerend mogelijk gemaakt is. "Wat ik hoop is dat deze woningen voor de mensen echt een tijdelijke oplossing biedt, en ze echt een springplank biedt naar een volgende stap. Zo zijn de woningen bedoeld."

"Mensen kunnen er twee jaar wonen en in de tussentijd heeft iedereen de mogelijkheid om orde op zaken te stellen in hun leven. En op zoek te gaan naar een nieuwe woning en daar helpen we ook bij waar we kunnen", vertelt hij. Zo is er sociaal beheer op deze woningen en worden de bewoners begeleid in in hun zoektocht naar een woning, als zij dit willen.

3.000 nieuwe flexwoningen

De provincie helpt gemeenten om dit soort bouwprojecten mogelijk te maken. Door onderzoek of financiële bijdragen bijvoorbeeld. De komende vier jaar worden er alleen al in de regio rondom Amsterdam tenminste 3.000 kleinschalige woningen gebouwd, speciaal voor tijdelijke bewoning. 

Ondertussen wordt er flink doorgebouwd in de gemeente Purmerend om aan die grote woningvraag te kunnen voldoen in de toekomst. Zo is de ambitie om 10.000 woningen bij te bouwen. "We hebben gezien dat die druk met name ligt in het sociale huursegment. Dus we zijn vooral ook heel veel sociale woningen aan het toevoegen", aldus Kroese. 

Teslime is blij met dit nieuws en hoopt ook snel een huis te kunnen vinden. "Hoe groot het is of hoeveel kamers, dat maakt allemaal niet uit. Anders sta ik op straat. Als het maar vast is en veilig", zegt ze. Ze wil graag snel met een hbo-opleiding beginnen om jongerenwerker te worden. "Om ook andere jongeren ook te kunnen helpen. En daar heb ik een woning bij nodig. Dus dat is mijn hoop."

Jouw Noord-Holland

Benieuwd geworden naar de rest van de verhalen die NH Nieuws maakte over Fijn Wonen in de provincie? Bekijk dan op onze specialpagina alle reportages.