Ga naar Content

Gratis training tot burgerhulpverlener in gemeente Medemblik

MEDEMBLIK - De gemeente Medemblik biedt ook dit jaar in samenwerking met Robé Andijk gratis trainingen tot burgerhulpverlener aan. De inwoners kunnen zich aanmelden om de trainingen te volgen in de maanden november tot en met februari. Robert Werkhoven van Robé Andijk: "Door de burgerhulpverleners is de overlevingskans bij een hartstilstand veel groter geworden."

Foto: NH

De gemeente Medemblik faciliteert deze reanimatie trainingen met AED sinds 2015 elk jaar in één periode. Dat doen zij in samenwerking met Robé Opleidingen Bedrijfshulpverlening uit Andijk. Op deze manier wordt het aantal burgerhulpverleners in de gemeente op niveau gehouden. "En het werkt", vertelt Robert. "Wanneer het nodig is, zijn er in het dorp altijd burgerhulpverleners aanwezig. Dat geldt ook voor AED's."

Corona en reanimeren

Dit jaar zullen de trainingen bij Robé Andijk er vanwege de coronamaatregelen wat anders uitzien. Robert houdt bij de trainingen die hij geeft, de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad aan. "Die richtlijnen veranderen iedere keer." Zo mag een hulpverlener tijdens het reanimeren op dit moment niet beademen. "En dat is natuurlijk wel lastig, want reanimeren bestaat uit masseren en beademen." 

Een burgerhulpverlener moet in principe elk jaar een keer terugkomen om de training opnieuw te volgen. "De mensen die voor een herhaling komen, krijgen nu de laatste stand van zaken te horen over hoe we in tijden van corona reanimeren." Voor degene die nieuw zijn op de trainingen zijn wat aanpassingen nodig. Het is namelijk wel de bedoeling dat zij het beademen oefenen, omdat het een belangrijk onderdeel is. Verder is de groepsgrootte vanwege de maatregelen  iets aangepast. Elke avond is er ruimte voor maximaal tien personen. "Dan kunnen we de coronamaatregelen handhaven en prettig en veilig met elkaar de training doen", legt Robert uit. 

"Reanimeren lijkt alleen blazen en duwen, maar het is meer dan dat"

Robert Werkhoven, Reanimatietrainer

Mensen krijgen een certificaat als zij de training hebben gedaan. Daarnaast kunnen zij zich aanmelden op de site HartslagNu.nl als burgerhulpverlener en kunnen dan worden opgeroepen als dat nodig is. "Het is aan de mensen zelf of zij die stap wel of niet zetten", zegt Robert. Hij moedigt het aan, maar snapt het als mensen na het doen van de training inzien dat het toch niet hun ding is. "En dan ben ik ook blij dat mensen die conclusie trekken. Het is best wel een stap en ik denk ook dat niet iedereen er geschikt voor is." 

Tijdens de training bereidt Robert de mensen erop voor dat het best een drempel is om over te stappen om voor de eerste keer iemand te reanimeren. "Reanimeren lijkt alleen blazen en duwen, maar het is meer dan dat." In de trainingen wil Robert het complete verhaal laten zien. Daarbij is het belangrijk dat er veel gepraat wordt en er duidelijke instructies gegeven worden. "Na een training bij ons gaan mensen met zelfvertrouwen de deur uit. Dat durf ik met zekerheid te zeggen." 

AED's

In de dorpskernen van de gemeente Medemblik werd een aantal jaar geleden op verschillende plekken AED's opgehangen. "Het was dus erg noodzakelijk om daar hulpverleners voor beschikbaar te stellen. Die mensen kunnen dan een AED ophalen en vervolgens een reanimatie starten." En volgens Robert blijft het nodig om mensen elk jaar actief uit te nodigen om de opleiding te doen, om zo het aantal burgerhulpverleners in de gemeente op niveau te houden.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]