Ga naar Content

Drie strafschoppen bezorgen Ajax moeizame zege op Fortuna Sittard

AMSTERDAM - Ajax had ontzettend veel moeite met Fortuna Sittard. De Limburgers kwamen in de openingsfase namelijk verrassend op voorsprong via George Cox. Door doelpunten van Davy Klaassen (twee), Brian Brobbey, Dusan Tadic en Quincy Promes wonnen de Amsterdammers uiteindelijk afgetekend met 5-2. 

Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

Aanvoerder Dusan Tadic ontbrak voor het eerst in 65 eredivisiewedstrijden in de basis bij Ajax. Oud-Ajacied Zian Flemming soleerde in de zevende minuut langs een aantal verdedigers en stelde George Cox in staat om 0-1 te maken. Jurgen Ekkelenkamp, die Tadic verving, kreeg in de dertigste minuut dé kans op de gelijkmaker. Zijn schot ging net naast het doel van Fortuna.

Een minuut later was het wél raak voor de Amsterdammers. Alkmaarder Ben Rienstra maakte een overtreding op Lassina Traoré in het strafschopgebied, waarna de bal op de stip ging. Davy Klaassen schoot Ajax vervolgens in twee instanties op gelijke hoogte met de Limburgers: 1-1. Pal voor rust kopte Klaassen de 2-1 tegen de touwen nadat een kopbal van Traoré op de lat eindigde. 

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

Goal debutant Brobbey 

De wedstrijd kabbelde in de beginfase van de tweede helft voort zonder grote kansen aan beide kanten. Brian Brobbey, de topscorer van Jong Ajax, mocht zijn debuut maken als vervanger van Traoré. Een kwartier voor tijd zorgde de jonge spits voor de 3-1 na een schot op de paal van David Neres. Na een ragfijne voorzet van invaller Samuel Moutoussamy had Sebastian Polter moeten scoren. De Duitser kopte de bal echter recht in de handen van André Onana.

Ajax kreeg na inmenging van de VAR haar tweede strafschop van de wedstrijd na een handsbal van Martin Angha. Invaller Dusan Tadic benutte vervolgens de penalty. Na een handsbal van Lazaros Rota kreeg Ajax zelfs haar derde penalty. Quincy Promes maakte vervolgens 5-1 vanaf de strafschopstip. In de laatste minuut scoorde Cox zijn tweede goal van de avond en zorgde daarmee voor de eindstand: 5-2.

Door de zege heeft Ajax de koppositie steviger in handen. Komende dinsdag speelt de ploeg van Erik ten Hag de belangrijke poulewedstrijd in de Champions League tegen Midtjylland.

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui (64/ Klaiber), Schuurs, Blind, Martínez; Klaassen, Gravenberch (78/ Álvarez), Ekkelenkamp (46/ Promes) ; Antony (66/ Tadic), Traoré (66/ Brobbey), Neres

Opstelling Fortuna Sittard: Van Osch; Rota, Angha, Rienstra (58/ Moutoussamy), Jach, Cox; Smeets, Tekie, Flemming; Seuntjens (72/ Hansson), Polter (79/ Semedo)

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]