Ga naar Content

Deadline KLM verstreken, maar geen deal met alle bonden: staatssteun blijft onzeker

SCHIPHOL - Het is KLM tot nu toe niet gelukt om alle vakbonden aan haar zijde te krijgen. Gezamenlijk moet ingestemd worden met de eisen van minister Wopke Hoekstra van Financiën om de 3,4 miljard euro staatssteun te ontvangen. Hoekstra wil een handtekening van de bonden waarmee ze akkoord gaan met een langere looptijd van het herstructuringsplan met loonoffers en aangepaste arbeidsvoorwaarden.

Een Boeing 777-200 van KLM op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Hoekstra wil van de vakbonden zwart op wit zien dat zij akkoord gaan met bezuinigingen tot 2025, net zolang als KLM de overheidssteun van 3,4 miljard euro ontvangt. Een aantal bonden heeft al een handtekening gezet. Pilotenvakbond VNV wil de clausule niet tekenen, FNV is -ondanks de vertreken deadline van 12.00 uur vandaag- nog in onderhandeling met het kabinet.

VNV zegt dat de bond al in 'arbeidsvoorwaardelijke zin' gedaan wat heeft wat noodzakelijk is. De piloten leveren zo'n twintig procent van hun loon in, door onder andere af te zien van salarisverhoging tot eind 2022.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Schouderklopje

In de clausule staat ook de partijen, KLM en de vakbonden, 'de Nederlandse overheid zeer erkentelijk zijn voor deze steun en wensen dat ook uit te spreken.'

Gisterermiddag deed KLM een beroep op alle bonden om de clausule te tekenen. Op 1 oktober waren alle vakbonden op hoofdlijnen akkoord gegaan met loonoffers en aangepaste arbeidsvoorwaarden. Dit jaar verdwijnen er 5.000 banen bij KLM. Daar komen volgend jaar nog 1.500 verloren arbeidsplaatsen bij. De bonden en KLM hopen zoveel mogelijk op natuurlijk verloop en werknemers die akkoord gaan met de vrijwillige vertrekregeling.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]