Gooi

NL
V

Wordt Jarno (20) uit Huizen de nieuwe Rembrandt? "Schilderen hoort bij mij"

30 oktober 2020, 20.30 uur · Door Floris van der Woude

HUIZEN - De 20-jarige Jarno Schouw uit Huizen heeft het tot de laatste tien kandidaten van het televisieprogramma Project Rembrandt geschopt. Samen met zijn broer Olaf (31) begon hij aan de kunstenaarswedstrijd. Ondertussen ligt zijn broer eruit en mikt Jarno op de finale. "Ik had nooit gedacht dat ik erbij zou zitten", aldus Jarno.  

de 20-jarige Jarno zit bij de laatste 10 kandidaten van Project Rembrandt - Floris van der Woude / NH Nieuws

Het televisieprogramma is een zoektocht naar de meest getalenteerde amateurschilder van Nederland. Van de dertig geselecteerde kandidaten voor de eerste aflevering zijn er nog tien over, onder wie Jarno. De winnaar van het programma mag met zijn of haar eigen werk exposeren in het Rijksmuseum, tussen werken van de échte Rembrandt.  

Veel leren 

Toch is dat niet de reden waarom Jarno meedoet. "Mijn werk wordt beoordeeld door professionele kunstenaars en daar hoop ik veel van te leren. Ik heb mijn schilderijen eigenlijk nooit aan iemand anders dan mijn broer laten zien", aldus Jarno.

Zijn kunstwerken zullen wekelijks worden beoordeeld door Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst in het Rijksmuseum en gespecialiseerd in 17de-eeuwse Nederlandse schilderkunst, en Lita Cabellut, kunstenares. Samen vormen zij de jury. 

Het teken- en schildertalent zit in de familie. Zijn broer Olaf deed ook mee aan het programma maar schopte het net niet tot de laatste tien kandidaten. Toch vindt Jarno zijn broer nog steeds de betere schilder. "Ik kijk nog steeds tegen hem op. We hebben totaal verschillende stijlen maar hij is absoluut de beter als het om klassiek, realistisch werk gaat."

Van een strijd is tussen de twee broers absoluut geen sprake. "Ik ben supertrots op hem", vertelt Olaf. "Hij kan heel ver komen. Maar er kan ook zomaar een lastige opdracht tussen zitten. Vorig seizoen moesten de kandidaten een bewegend olifantje schilderen, dat is heel lastig. In portretten is Jarno gewoon heel goed."     

Eigen stijl 

Op de vraag hoe Jarno zijn stijl zou omschrijven, heeft hij geen eenduidig antwoord. "Daar ben ik nog heel erg naar op zoek. Een tijdje geleden was ik meer van het realisme, daarna ben ik gaan experimenteren met grover werk. Nu vind ik het mooi om met lijnen en kubisme te werken", vertelt hij aan NH Nieuws. 

Quote

"Als klein kind zat ik altijd al te tekenen"

Jarno Schouw

Op dit moment kan Jarno naast zijn studie Gezondheid en Leven aan de VU in Amsterdam nog niet leven van zijn kunst. Hij droomt er van om ooit zijn brood te kunnen verdienen als zelfstandig kunstenaar. "Als klein kind zat ik altijd al te tekenen met stiften. Tekenen en schilderen hoort gewoon bij mij", vertelt hij. 

De tweede aflevering van dit seizoen is aanstaande zondag om 20.25 uur op NPO1.

Bekijk hieronder de reportage. 

Wordt Jarno (20) uit Huizen de nieuwe Rembrandt? - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit 't Gooi?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]