Ga naar Content

Zeer zeldzame vis, de gaffelmakreel, gevonden in NIOZ-fuik in Marsdiep

DEN HELDER - In de NIOZ-fuik die al sinds 1960 in het Marsdiep nabij Texel staat, is een zeer zeldzame gaffelmakreel aangetroffen. Voor zover bekend is het de tweede keer dat deze soort in Nederland is aangetroffen. De eerste keer was in 1976.

Foto: NIOZ/Dennis Mosk

Dat heeft het NIOZ bekendgemaakt, aldus onze mediapartner Texelse Courant. Het gaat om een gaffelmakreel (Trachinotus ovatus) van bijna 32 cm lang en een gewicht van 250 gram.

De gaffelmakreel is een slanke vis met een lichtblauwe rug, glanzend zilverkleurige flanken met daarop langs de zijlijn vier tot zes donkere ovale vlekken, een diep gevorkte staart en een kleine bek (zie foto). Een naaste verwant is de talrijke horsmakreel (Trachurus trachurus).

Oostelijke Atlantische Oceaan

Gaffelmakrelen komen voor in de oostelijke Atlantische Oceaan vanaf de Golf van Guinee (West Afrika) tot aan de Golf van Biskaje en in de Middellandse Zee. "Ze zijn bijzonder zeldzaam in Het Kanaal en in de Noordzee", aldus het NIOZ. "De vorige vangst in Nederland vond plaats in de Oosterschelde, op 21 oktober 1976, in een staand want, samen met een groot aantal Sprotjes en jonge haringen. Dit zijn bekende prooidieren van de gaffelmakreel."

Inwendig onderzoek liet volgens het NIOZ zien dat de zeldzame makreel een 'onrijp' mannetje was, met in de maag de resten van enkele grote garnalen, een borstelworm (zager) en wat stukjes zeesla.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]