Amsterdam

NL
V

Amsterdams hostel tijdens crisis in trek bij expats: 'Hier kun je nog koffie krijgen'

29 oktober 2020, 15.40 uur · Aangepast 29 oktober 2020, 15.50 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - Hostels in de Amsterdam hebben het moeilijk. Omdat toeristen massaal wegblijven, staat een groot deel van de bedden al maanden leeg. Vergeleken bij veel andere hostels draait ClinkNOORD in Amsterdam-Noord vrij goed. "Er zijn nu rond de 180 bedden bezet."

ClinkNOORD ligt op een toplocatie. Naast de A'DAM-toren en de Tolhuistuin, op enkele minuten van de pont naar het centrum. Voor de deur worden peukjes gerookt en biertjes gedronken. Binnen liggen gasten op de bank, of ze zitten met hun laptop in een van de vele hoekjes. Beneden maakt Chelsea uit AustralIë het avondeten klaar in de gastenkeuken. Het hostel bruist zowaar een beetje, coronacrisis of niet. 

Quote

"We hebben nooit aan sluiten gedacht"

Maarten van nigtevegt - general manager clinknoord

Manager Maarten zag de bui al vroeg hangen. Meteen na de eerste lockdown besloot ClinkNOORD zich op een andere groep gasten te richten. In plaats van toeristen zit het hotel nu vol met expats en studenten. Hoewel, vol is een groot woord. Zo'n twintig tot dertig procent van de bedden is bezet. Maar dat is in vergelijking met veel andere Amsterdamse hotels en hostels best netjes, weet ook Maarten. "Wij hebben het ook moeilijk de afgelopen maanden. Maar we hebben nooit aan sluiten gedacht, we zijn open gebleven. En gelukkig hebben we toch gasten binnen kunnen halen."

Vanaf 700 euro per maand

Expats en (internationale) studenten kunnen vanaf 700 euro per maand een bed of privékamer huren. Gasten mogen drie maanden blijven. De sfeer in het hostel doet een beetje denken aan die in een groot studentenhuis, en dat is precies wat Maarten wil. "We hebben hier geen duur restaurant. Gasten kunnen zelf hun gerechten klaarmaken. We hebben mensen die werk hebben of zoeken in Amsterdam maar die nog geen appartement hebben. Of studenten die geen bijbaan meer hebben en die dure kamer niet meer kunnen huren."

Quote

"Je kan hier nog gewoon een kop koffie drinken"

chelsea uit australië

De Australische Chelsea en haar vriend huren nu al vijf weken een kamer in het hostel. Zij zijn naar Amsterdam gekomen om te werken. "Hier kan je nu nog gewoon rustig zitten en een kop koffie drinken. Dat is in de rest van Amsterdam bijna niet meer mogelijk." En ook Nazarina uit Italië zit hier al een paar weken. Ook zij is in Amsterdam om te werken. "De gasten hier komen overal vandaan. Dat is leuk, al die verschillende culturen."

Verhaal gaat verder onder afbeelding

Toch zou ook ClinkNOORD het zonder overheiddssteun niet redden, want iedere nacht blijven bijna 700 bedden onbeslapen. En dat terwijl er in de stad zoveel mensen rondlopen die een bed goed kunnen gebruiken. Zo is tijdens de coronacrisis het aantal economische daklozen enorm gestegen. Wat Maarten betreft zijn ook zij welkom. "Ik ben daarvoor benaderd door de gemeente. Die zochten ruimte, maar in de eerste ronde zijn we niet geselecteerd. Onlangs is er een tweede mailing over geweest en daar hebben we ook weer op gereageerd. Dat we open staan om de gemeente daarbij te helpen. Dus we hopen zeker een bijdrage te kunnen leveren."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]