Ga naar Content

Randstad steeds vaker ingeruild voor landelijke woning: "Mensen zoeken ruimte en rust"

SCHAGERBRUG - Steeds meer mensen verlaten de randstad voor een landelijke woning in het noorden van Noord-Holland. Zeker door corona blijkt de zoektocht naar ruimte en rust gegroeid. Bovendien kan je voor hetzelfde geld een twee keer zo grote woning kopen. 

Randstad trekt naar landelijk gebied - NH Nieuws

Makelaar Geert Klaver is gespecialiseerd in landelijke woningen en ziet de beweging die al een paar jaar gaande is sinds de pandemie behoorlijk groeien. "De coronacrisis doet mensen meer beseffen dat ze in hun eigen habitat de rust en ruimte zoeken. Je beseft dat het belangrijker wordt waar je thuis is." 

Van Hoofddorp naar Schagerbrug

In de eerste helft van 2020 ging een vijfde van alle landelijke woningen naar mensen uit de randstad, zo bleek uit onderzoek van de NVM. Marjon Hoogervorst was er met haar gezin één van. Ze ruilden Hoofddorp in voor Schagerbrug. "We zochten een plek met meer ruimte waar we ook een studio, ik ben fotograaf, in de tuin konden maken. Het is erg druk overal. In het weekend sta in je in de file naar het strand. Vliegverkeer boven je hoofd. Dat soort dingen heeft ons er toe bewogen om het hogerop in Noord-Holland te zoeken."

En dat is gelukt. Want in Schagerbrug vonden ze hun droomplek. Een eigen bos van 18.000 vierkante meter inclusief een woning en ook nog twee bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. "Ik kan het nog steeds niet geloven. Er is eigenlijk tekort tijd geweest om het te kunnen beseffen", vertelt Marjon die net twee weken de sleutel heeft. 

Lees ook

Stolpboerderijen in de lift

Ook agrarische bedrijven worden steeds meer verkocht aan particulieren, en niet overgenomen door andere boeren. Daarnaast zijn stolpboerderijen populairder dan ooit. "Daar waar er nu tweehonderd stolpboerderijen per jaar worden verkocht, was dat zeven jaar terug nog dertig, veertig. Dat is een vervijfvoudiging van de aantallen", aldus makelaar Geert Klaver.

"Ik dacht ook dat alles ver weg was, maar dat valt reuze mee"

Marjon hoogervorst, verhuisde naar Schagerbrug

Toch is er ook een maar, want faciliteiten liggen niet om de hoek. Zelfs een boodschap bij de supermarkt doe je niet even snel lopend of met de fiets. "Ik dacht ook dat het ver weg was allemaal, maar dat valt reuze mee. Hopelijk hebben we straks onze eigen moestuin hier om boodschappen te doen", legt Marjon uit.

De makelaar vult haar aan. "De regiofuncties van steden zijn groot. Je kan er naartoe als je het wil. En ik denk dat de behoefte om het thuis naar je zin te hebben groter wordt." 

Landelijk wonen ook steeds duurder

Ondanks dat de vierkante meterprijs nog niet in de buurt komt van die in de randstad,  worden de landelijke woningen door de groeiende vraag steeds duurder. Maar  nog lang niet onbetaalbaar volgens Klaver. "Mensen gaan op zoek naar 'value for money'. Die willen thuis kunnen werken en dat is een groot probleem op zeventig vierkante meter met een paar kinderen. Je loopt elkaar dan al snel in de weg. Hier koop je volume. Boerderijen met twee, drie, vierhonderd vierkante meter woonoppervlak. Daar kan je mee uit de voeten."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.