Ga naar Content

Stofregens Wijk aan Zee leiden tot vertrek inwoners: "Ik lag er wakker van"

WIJK AAN ZEE - Zwarte stofregens die neerdwarrelen over het dorp en hoge concentraties (ultra)fijnstof. Voor de Wijk aan Zeese Ellen Windemuth is de maat vol. Ze heeft de badplaats - ingeklemd tussen de staalfabrieken van Tata Steel - ingeruild voor het Noord-Hollandse Bergen. "Ik lag er 's nachts wakker van. Maar de strijd voor betere luchtkwaliteit gaat onverminderd verder."

Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz

Ellen Windemuth is niet de enige die onlangs het kustdorp heeft verlaten vanwege de verslechterde luchtkwaliteit en stofregens in het dorp. Eerder pakte al een gezin met drie kinderen hun koffers om te vertrekken naar Groet en een andere inwoonster streek vanwege de grafietregens neer in De Achterhoek. Zij, en ook Dorpsraad Wijk aan Zee, vinden dat de overheid faalt in het toezicht op de staalfabriek. "Keer op keer volgen er nieuwe milieuovertredingen. Ze kunnen ons niet beschermen. En het geeft mij het gevoel dat er niet geluisterd wordt en gezondheid niet belangrijk is."

Tekst gaat verder onder de video:

Inwoners vertrekken uit Wijk aan Zee - NH Nieuws

De verhuizing van Ellen uit Wijk aan Zee, betekent overigens allerminst dat ze buigt, zo benadrukt ze. Maar de strijd die ze voert met haar stichting IJmondig voor betere luchtkwaliteit is 'ontzettend stressvol'. "Zeker als je dan middenin het dorp woont. Nu ben ik vrij van geest en kan ik sterker en krachtiger doorgaan."

"Ik ben geschrokken van het GGD-rapport"

burgemeester martijn smit

Burgemeester van Beverwijk en Wijk aan Zee, Martijn Smit, snapt de zorgen die leven onder inwoners over de luchtkwaliteit "Het is talk of the town momenteel", zo reageert hij. "En de luchtkwaliteit is ook enorm belangrijk. Maar Tata Steel, Hoogovens, zit daar al meer dan honderd jaar. En er is nog nooit zoveel over gesproken en gedaan als nu. Het is een maatschappelijke discussie geworden. En kennelijk zijn er ook inwoners die er heel onrustig van zijn geworden. Er zit ook een paradox in, want dit is wel het moment dat er juist veel gebeurt."

Daarmee doelt Smit op de plannen van de provincie Noord-Holland om de vergunningen van de staalfabriek aan te scherpen. En op de miljoeneninvestering van Tata Steel zelf: de zogeheten grafiethal met afzuiginstallatie.

Longkanker

In Wijk aan Zee en Beverwijk komt longkanker een kwart vaker voor dan in de rest van Nederland, zo concludeerde GGD Kennemerland in juni. "Ik schrok daar van", zo vervolgt de burgemeester. "Het is een optelsom van industrie, scheepvaart en ook drukte in de Randstad met de snelwegen die we kennen."

Voor Ellen gaat de strijd voor een betere luchtkwaliteit verder. "Niet eens zozeer voor mij, want ik kon vertrekken. Maar voor de mensen die hier zijn vergroeid met deze prachtige plek en niet kunnen vertrekken. En voor de kinderen die hier naar school gaan. Daar doe ik het voor."

Omgevingsdienst NZKG en Tata Steel

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied laat aan NH Nieuws weten het toezicht na de ingebruikname van de 'grafiethal' niet te hebben afgeschaald. "Nee, de frequentie is na het plaatsen van de hal niet veranderd. Er worden nog meer soorten slak verwerkt dan de ROZA-slak die nu in de hal wordt verwerkt. Hierdoor houden we vast aan de ingezette frequentie", aldus een woordvoerder. 

 

Tata Steel doet onderzoek om de overlast van de verwerking van converterslak verder te verminderen. "Ook kiepen we deze slak op minimale hoogte van de put en is het koelproces tijdens het kiepen geoptimaliseerd. Verder hebben we ook het gehele converterproces in de Staalfabriek grondig geanalyseerd en daarin aanpassingen doorgevoerd, waardoor de converterslak beter kan worden verwerkt en de stofvrijgave is verminderd."

 

Op het vertrek van de inwoners uit Wijk aan Zee wordt niet gereageerd.

 

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]