Amsterdam

NL
V

Amsterdamse geboorteakte tentoongesteld voor viering 745ste verjaardag

27 oktober 2020, 16.22 uur · Aangepast 27 oktober 2020, 17.34 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - Vandaag werd Amsterdam 745 jaar. Om dat te vieren werd de geboorteakte van Amsterdam, het Tolprivilege, vandaag tentoongesteld voor publiek in de Schatkamer van het Stadsarchief. 

Stadsarchief Amsterdam

Het is vandaag 745 jaar geleden dat de Hollandse graaf Floris V het Tolprivilege verleende aan de Amsterdammers. Op het stuk perkament werd voor het eerst de stad Amsterdam, toen nog Amstelledamme, officieel vermeld. 

Door het tolprivilege werd Amsterdam een handelsstad. De honderden bewoners die rond de Dam en de Amstel woonden, mochten hun eigen goederen hierna tolvrij door het graafschap Holland vervoeren. 

Kwetsbaar

Normaal ligt het Tolprivilege goed weggestopt in het depot. Omdat het zo oud is, is het kwetsbaar en moet de lichtbelasting beperkt worden. "De andere dagen ligt hij veilig in het depot achter slot en grendel, zodat de inkt niet verder verbleekt," legt conservator Erik Schmitz van het Stadsarchief uit.

Tekst loopt door onder de video.

Verjaardag Amsterdam - NH Nieuws

Volgens Erik Schmitz was het vandaag een minder feestelijke dag dan voorgaande jaren. "Normaal gesproken krijgen we altijd taart op de geboortedag van Amsterdam, maar vandaag even niet. Maar het blijft wel een bijzondere dag", vertelt hij.

Wethouder Rutger Groot Wassink van GroenLinks slaat de taart dit jaar juist niet over. "Ik ben eigenlijk aan de lijn, maar ik denk toch wel dat ik een taartje ga eten vandaag. Ik vind dit soort historische dingen altijd mooie momenten om te vieren."

Morgen gaat het Tolprivilege het depot weer in. Vandaag opende het Stadsarchief ook een tentoonstelling over het Tolprivilege. Deze is tot 31 januari 2021 te zien in de Schatkamer. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]