Start van hoofdcontent

HILVERSUM

nl

Hilversumse Meent wordt proeftuin: honderden woningen komende jaren van het gas af

27 oktober 2020, 14.03 uur · Door Sjoerd Stoop

HILVERSUM - Meer dan 600 woningen van de Hilversumse Meent moeten de komende tien jaar van het aardgasnet af. Dat streven heeft de gemeente Hilversum. De gemeente is door het Rijk geselecteerd als 'proeftuin' voor aardgasvrije wijken. 

De Hilversumse Meent, een van de wijken die wel graag van het gas af wil - Johan Bakker, CC BY-SA 3.0

Hilversum heeft al jaren het streven om de Hilversumse wijk, grenzend aan Bussum, van het gas af te halen. Dat is namelijk een stuk beter voor het milieu en maakt de maatschappij minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. 

Hilversum deed begin dit jaar een aanvraag om mee te doen aan de 'Proeftuin Aardgasvrije WIjken', een landelijk project waarbij het Rijk subsidie geeft om wijken gefaseerd van het gas af te halen. Hilversum kreeg gisteren het verlossende woord: het is een van de 19 gemeenten die het Rijk uit 71 gemeenten heeft gekozen. 

Gefaseerd

Hilversum wil de woningen van de Hilversumse Meent de komende jaren gefaseerd van het gas halen. Er wordt eerst gekeken naar 'koplopers', zo'n dertig huishoudens die nu al hebben aangegeven graag van het gas te willen.

Met de ervaringen die daarmee worden opgedaan wil Hilversum stap voor stap verder gaan. "Van dertig woningen van de koplopers naar ruim 600 woningen aardgasvrij in tien jaar tijd. Daarbij blijven we uiteraard dicht bij de ambitie, wensen en zorgen van de bewoners", aldus de gemeente. 

Eerste deel

Hilversum richt zich straks als eerst op het noordelijk deel van de Hilversumse Meent. Samen met bewoners en andere betrokkenen worden de plannen nu verder uitgewerkt. Ook wordt er een kwartiermaker aangetrokken die alles in goede banen moet gaan leiden. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]