Ga naar Content

Kippen niet aan te slepen tijdens coronacrisis: "Het zijn fantastische beesten"

NAARDEN - Op het dieptepunt had de Gooise Pluimveevereniging nog maar 72 leden. Door de coronacrisis lijkt het tij nu gekeerd en wint de kip aan populariteit als huisdier. Sterker nog: de verkoop van het aantal huiskippen verdubbelde dit jaar ten opzichte van vorig jaar. "Ik word helemaal platgebeld", vertelt Ben Makker, van de Gooise Pluimveevereniging aan NH Nieuws.    

Ben Makker met één van zijn Shamo hanen - Foto: Floris van der Woude / NH Nieuws

Onlangs passeerde het ledental van de Gooise Pluimvee- en kleindierenfokkersvereniging zelfs de honderd. "Daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee", aldus Makker. Bijna dagelijks wordt hij gebeld met vragen over het houden van kippen. "Mensen willen weten wat voor hok ze nodig hebben en waar ze op moeten letten als ze een kip kopen."

Geen kippen meer

Concrete cijfers over de toename van het aantal verkochte huiskippen heeft Ralf Hermans van de website 'kip als huisdier' niet. "Maar de verkoop is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar", vertelt hij aan NH Nieuws. "In maart, april en mei is het heel hard gegaan. Toen we in de gaten kregen dat de vraag zo hoog was konden we niet meer bijspringen. Alle gefokte kippen voor de verkoop waren half mei gewoon op."

Bekijk hier de hele reportage. Tekst loopt door onder de video. 

De kip wint aan populariteit als huisdier - NH Nieuws

"Door de coronacrisis zijn mensen meer thuis gaan werken en hebben ze wat meer tijd gekregen", verklaart Makker het nieuwe succes van de kip als huisdier. "En dan krijg je er ook nog dagelijks een vers eitje bij", vertelt hij.    

Vogelhospitaal 

Bij het vogelhospitaal in Naarden zien ze de toename van het aantal verkochte huiskippen met lede ogen aan. Op dit moment vangen zij al zo'n vijftig gedumpte kippen op en ze vrezen dat het er de komende tijd meer zullen worden. "Een kip wordt zo vijftien jaar oud. Na twee jaar wordt het eieren leggen minder, dus ik ben bang dat wij over een tijdje de afgedankte kippen mogen opvangen", vertelt Erik Bruinning van het Vogelhospitaal aan NH Nieuws. 

Ook Makker benadrukt dat je goed moet nadenken voor je aan kippen begint. "Een kip moet je absoluut niet alleen houden, het zijn groepsdieren. Verdiep je ook goed in het ras." Zo heeft de Serama, de kleinste kip ter wereld, minder ruimte nodig dan andere rassen. "Die zou je zelfs op een balkon kunnen houden, maar ik raad het niet aan", aldus Makker. 

Emotionele band

Wie denkt dat je alleen met een hond of een kat een emotionele band kan opbouwen heeft het mis. "Met de ene kip heb je natuurlijk meer dan met de andere. Maar er zitten altijd bijzondere karakters tussen. Zo had ik ooit een kip die altijd op mijn schouder sprong bij het voeren", vertelt Makker. "Op den duur herkennen ze je echt."  

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.