Ga naar Content

Westfriese verpleeghuizen willen bezoekverbod koste wat het kost voorkomen

WEST-FRIESLAND - Met het oplopende aantal besmettingen groeien ook de geluiden over een mogelijke lockdown. Als het aan zorgorganisaties Omring en Wilgaerden ligt, ziet dat er voor de verpleeghuizen deze keer heel anders uit: zij stellen alles in het werk om een bezoekverbod te voorkomen. Dit terwijl de meeste besmette bewoners besmet raken doordat bezoek het virus mee naar binnen neemt. Maar bezoek is van levensbelang, vinden de zorgorganisaties. 

Foto: Google Maps

Vanwege een klein aantal besmettingen zitten er momenteel twintig bewoners van verpleeghuis Rigtershof in Grootebroek in quarantaine. Dit betekent dat zij de komende tijd alleen noodzakelijk bezoek mogen ontvangen.

Bezoekverbod ondenkbaar

Dat coronaverdachte bewoners in quarantaine een tijdje beter geen bezoek mogen ontvangen, is logisch. Maar een algemeen bezoekverbod, zoals tijdens de eerste golf, is wat Job Leeuwerke van Omring betreft ondenkbaar. Zelfs als er een volledige lockdown zou worden aangekondigd, moeten bezoekers welkom blijven.

"Tijdens de eerste golf hebben we gezien wat het missen van de naasten doet met de bewoners en dat willen we echt niet meer. We gaan geen locaties meer sluiten uit voorzorg, maar zetten in op maatwerk per locatie, per afdeling en soms zelfs per kamer."

Besmetting door bezoek

Gelet op de emotionele gesteldheid van de bewoners is dat een logische keuze, maar volgens Leeuwerke worden bijna alle besmettingen binnen de organisatie nu meegebracht door bezoekers. En dat maakt het een duivels dilemma. "Voor de bewoners is niet alleen het bezoek, maar óók hun gezondheid van levensbelang. Daarom willen wij alle bezoekers nog een keer meegeven zich alsjeblieft heel goed aan de regels te houden."

Volgens Leeuwerke zien zij het steeds vaker gebeuren dat, zodra de bezoeker bij de bewoner in de kamer is, het mondkapje toch even afgaat of die anderhalve meter toch kleiner wordt. "We horen dan familie wel eens uitleggen dat ze dat in overeenstemming doen met de bewoner, maar dat is niet relevant: die bewoner kan ook andere bewoners aansteken met wie dat niet overlegd is." 

"Bezoek is kwaliteit van leven en hier komt absoluut geen bezoekverbod meer: daar zijn wij pertinent op tegen"

Els Harder - Wilgaerden Leekerweide

Ook woordvoerder van zorgorganisatie WilgaerdenLeekerweideGroep Els Harder herkent het probleem. "We hebben allemaal behoefte aan een knuffel en een beetje aandacht voor elkaar. Deze mensen zitten in de laatste fase van hun leven, dat kun je niet verbieden." Daarnaast is het niet controleerbaar, vervolgt Harder. "Zodra de deuren van de woning dichtgaan hebben ze eigen regie, je kunt het niet opleggen."

Binnen WilgaerdenLeekerweideGroep zijn momenteel op drie locaties besmettingen geconstateerd, waarvan één locatie in quarantaine zit. "Bij de anderen kunnen we het met maatwerk op locatie oplossen en daar zetten we de komende tijd op in. Bezoek is kwaliteit van leven en hier komt absoluut geen bezoekverbod: daar zijn wij pertinent op tegen."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook