Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Geruchten overname Tata Steel IJmuiden: 'Moeten we nu Zweeds leren?'

26 oktober 2020, 12.10 uur · Aangepast 26 oktober 2020, 21.08 uur · Door Ruth Oei

IJMUIDEN - Het Zweeds-Finse staalconcern SSAB zou in gesprek zijn met Tata Steel voor een eventuele overname van het Nederlandse deel van Tata Steel, zo meldde Duitse zakenkrant Handelsblatt afgelopen weekend. De gesprekken zouden zich in een verkennende fase bevinden. 

Het personeel reageert inmiddels lacherig op geruchten als het aankomt op mogelijke overnames van Tata Steel IJmuiden. "Alles wordt toch besloten door de eigenaren in India, daar hebben wij geen enkele invloed op", stelt Roel Berghuis, FNV vakbondsbestuurder van Tata Steel. "Het personeel is murw geworden door de jarenlange hoeveelheid speculaties en eerder afgeketste overnames." Berghuis vindt het vooral opvallend dat het erop lijkt dat er alleen gesproken wordt over het overnemen van Tata Steel IJmuiden door SSAB, en niet de Britse tak van Tata's Europese staalindustrie.

"India zit in zijn maag met de hele Europese tak van Tata Steel, ze willen het liefst van allebei af. Ik weet wel zeker dat er met SSAB wordt gesproken, maar denk echt dat het ervan afhangt welke prijs India ervoor vraagt en hoe graag ze van ons af willen", aldus Berghuis. "Ik ben dan wel heel benieuwd wat er gebeurt met het Britse gedeelte."

Quote

"De Zweedse cultuur past mogelijk beter bij onze cultuur dan de Indiase"

Roel Berghuis, FNV vakbondsbestuurder Tata steel

Ook bij het koffieapparaat bij Tata Steel in IJmuiden is door het personeel gesproken over de geruchten, vertelt Berghuis. "Aan de ene kant zijn ze ‘geruchten-moe’ en vragen ze zich grappend af ‘of ze nu Zweeds moeten leren’, aan de andere kant zou dit een hele goede kans voor ze kunnen zijn. In IJmuiden snakt men naar een goede toekomst voor de staalfabriek. De Zweedse cultuur past mogelijk beter bij de Nederlandse cultuur dan de Indiase cultuur. En ook qua innovatie zijn we beter af bij Zweden."

Als het echt zo zou zijn dat potentieel alleen de Nederlandse tak wordt verkocht, zal  het personeel in IJmuiden daar ook niet rouwig om zijn, zegt Berghuis. "Sinds 1999, toen Hoogovens samen ging met British Steel en opging in Corus, bestaat er al een moeizame relatie met de Britten. Dat hoor ik van hoog tot laag in de organisatie van IJmuiden. En het personeel wil niets liever dan haar eigen Hoogovens weer terug."

Afhankelijk van India

"Voor nu is er alleen nog maar sprake van geruchten over verkennende gesprekken tussen SSAB en Tata Steel India", vervolgt Berghuis. "Wij weten verder helemaal niets, dit wordt over het hoofd van Tata Europa gespeeld. We zijn enorm afhankelijk van India. Het is voor ons een kwestie van afwachten."

Reactie Tata Steel

"Er doen altijd veel geruchten de ronde, zeker in de staalindustrie, maar op geruchten gaan wij niet in."

Robert Moens, woordvoerder Tata Steel Nederland

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]