Ga naar Content

Raadhuisplein-kat Binkie dood aangetroffen in Heerhugowaard: "Bizar hoe geliefd 'ie was"

HEERHUGOWAARD - De beroemde en geliefde kat van het Raadhuisplein Binkie uit Heerhugowaard, ook wel bekend als de 'Vomar-kat' is dood. De kat werd gisterochtend levenloos gevonden op zijn favoriete stek, voor de supermarkt. "Hij is in het harnas gestorven." 

Binkie bij deur Vomar: "Voer mij niet" - Foto: Debby Algra

"Ik was aan het werk, toen ik werd gebeld door m'n dochter", vertelt baasje Debby Algra aan NH Nieuws. "Ze was in tranen en zei dat Binkie dood was." Debby racete op haar fiets naar het Raadhuisplein, waar haar dochter Binkie al in een doos had gelegd. "Zijn buik was erg opgezet en zijn tongetje stak een beetje uit", vertelt ze.

Kroelen op de markt

Binkie was acht jaar oud. "We hebben hem gekocht toen we hier acht jaar geleden kwamen wonen." De eerste twee jaar 'bivakkeerde hij in de tuin', maar al snel nadat hij naar buiten mocht, ontdekte hij 'op nog geen vijfhonderd meter' het Raadhuisplein. Dankzij zijn trouwe aanwezigheid voor de Vomar ontpopte hij zich al snel tot een Heerhugowaardse beroemdheid. "En op maandag ging hij op de markt bij iedereen een kroeltje halen." 

"Een stukje rauwe vis doe ik niet moeilijk over, maar wie geeft een kat nu gebakken kibbeling?"

Debby algra, baasje binkie

Met alle gevolgen van dien, vertelt z'n baasje. Want behalve aandacht kreeg Binkie ook geregeld traktaties. "Een stukje rauwe vis doe ik niet moeilijk over, maar wie geeft een kat nu gebakken kibbeling?", vraagt Debbie zich af. "Dat is veel te zout. En laats had iemand een bakje taugé met ketjap voor hem neergezet. We hebben zelfs aanplakbiljetten bij de Vomar opgehangen met het verzoek hem niet te voeren."  

Foto: Debby Algra

Omdat ook de dierenarts Binkies buik verdacht hard vond, vermoedt ze dat hij ook ditmaal iets verkeerds had gegeten. "Er is een stuk brood bij 'm in de buurt gevonden." De vraag is of Binkie dat zelf heeft gevonden, of dat hij is gevoerd. Camerabeelden van de Vomar zouden opheldering kunnen bieden, vertelt Debby. Ze heeft die beelden eerder wel eens opgevraagd toen Binkie vermist werd, maar heeft geen zin in nieuw onderzoek. 

"Was gisteren nog met hem aan het kroelen, hij kwam mauwend op me af"

Fan van Binkie

Niet alleen Debby is kapot van Binkies dood, half Heerhugowaard rouwt mee, zo blijkt uit de condoleances op Binkies besloten Facebook-pagina. "Jeetje wat erg dit. Was gisteren nog met hem aan het kroelen, hij kwam mauwend op me af", schrijft iemand. "Gewoon verschrikkelijk dat mensen hem ondanks adviezen blijven voeren en dit Binkie waarschijnlijk zijn leven heeft gekost." 

"Elke keer bij het boodschappen doen Binkie aaien", schrijft een ander. "Lieve Binkie, wat zal jij gemist worden, je was het gezicht van het Raadhuisplein." Ook Aves, met wie Binkie veel optrok, is van slag, schrijft Aves' baasje. "Hij gedraagt zich erg boos en slaat met z'n scherpe nagels om zich heen." Debby en haar dochter zijn erg blij met alle steunbetuigingen. 

Foto: Debby Algra

Ook Debby is Binkies vriendje Aves al tegengekomen. "Hij liep al te zoeken van waar is 'ie nou? Maar hoe leg je een kat uit dat z'n vriendje er niet meer is?" Binkies dood is voor Debby in ieder geval geen reden op te zoek te gaan naar een andere kat. "Het is een aparte kat geweest. Ik heb veel katten gehad in m'n leven, maar hij was de kers op de taart."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook