Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Burgemeester Hans Romeyn: "Als jochie op de fiets naar Telstar, dat waren tijden"

25 oktober 2020, 07.00 uur · Aangepast 25 oktober 2020, 10.07 uur · Door Ruth Oei

BEVERWIJK - Hans Romeyn werd op 10 november 1955 geboren in Beverwijk, waar hij tot zijn bruiloft in 1978 heeft gewoond. Daarna verhuisde hij naar IJmuiden waar hij tot 2001 woonde en verhuisde toen naar Driehuis. Een jaar na zijn aanstelling als burgemeester, verhuisde hij naar Heiloo waar hij inmiddels alweer 14 jaar woont. "Maar als Telstar tegen jong AZ speelt, hoop ik toch dat Telstar wint."

Romeyn werd in 2005 aangesteld als burgemeester van Heiloo, nadat hij jarenlang wethouder bij de gemeente Velsen was. "Ik solliciteerde op de functie en toen ik het uiteindelijk werd, heb ik een paar nachten niet kunnen slapen. 'Kan ik het wel', bleef maar door mijn hoofd spoken."

Burgemeester van Heiloo, Hans Romeyn - Eigen beeld

Romeyn woont tot zijn vijfde in een bovenwoning op de Noorderwijkweg 27 in Beverwijk, daarna verhuist hij met zijn ouders naar de Dekkerstraat, ook in Beverwijk. "Er woonden heel veel kinderen in die straat en het draaide allemaal om voetballen. Een van mijn voetbalvriendjes van toen uit de straat, Frits de Vries, is nog steeds een van mijn beste vrienden. Hij woont trouwens nog steeds in Beverwijk."

Met al het gemak van de wereld somt Romeyn de namen van straten, pleintjes en parken op waar hij in zijn jeugd speelde. "We voetbalden op het grasveldje aan de Wilgenhoflaan, ging met mijn ouders naar de kermis op het Kuenenplein of we verzamelden hout in Park Westerhout en bouwden daarmee een hut achter het huis van de familie Broeze. Met het overgebleven hout stookten we een fikkie, dat vonden we toen hartstikke stoer."

"Zij was 15, ik 16"

Maar de mooiste herinneringen bewaart Romeyn aan het muurtje in de Mercuriusstraat in IJmuiden. "Ik zat op de Prins Bernhard HBS in Beverwijk en toen ik bleef zitten kwam ik bij Els in de klas. Zij kwam uit IJmuiden en was 15, ik was 16. Bij dat muurtje hebben we voor het eerst gezoend, inmiddels zijn we bijna 42 jaar getrouwd."

Tekst gaat verder onder de slideshow

Zijn andere grote liefde is Telstar, zijn clubje uit Velsen. "Mijn vader had helemaal niets met voetbal, wat betekende dat ik als jochie van 12 alleen van Beverwijk via het pontje naar IJmuiden fietste. Onderweg kwam ik vanzelf andere jongens tegen die ook gingen, we betaalden toen een gulden voor een kaartje voor de wedstrijd."

Als tiener ging Romeyn regelmatig optredens naar optredens van de Bintangs, een Rhythm and Blues band uit Beverwijk. "Dat was elke keer weer een feest, ik was dol op hun muziek, en nog steeds. Ik heb altijd contact gehouden met hun bassist Frank Kraaijeveld, die is inmiddels ook al 75 jaar."

Quote

"Mijn eerste zoen was bij het muurtje in de Mercuriusstraat in IJmuiden"

Hans Romeyn, burgemeester van Heiloo

Zijn vader groeit op aan de Hendrik Burgerstraat in Beverwijk, zijn moeder komt uit Zwanenburg. Ze hebben elkaar na de oorlog ontmoet en zijn in Beverwijk gaan wonen. "Mijn ouders waren gelovige mensen en maatschappelijk enorm betrokken. Toen ik opgroeide werkten er veel gastarbeiders bij de Hoogovens en regelmatig kwam Genaro, een Spaanse gastarbeider bij ons eten. Na het eten bracht mijn vader hem dan terug naar de Arosa Sun, een oud cruiseschip dat bij de Sluizen in Velsen-Noord lag waar de gastarbeiders woonden en dan mochten mijn zusje en ik altijd mee."

Inmiddels is Romeyn 15 jaar burgemeester van Heiloo en heeft hij eind september laten weten dat hij per juni 2021 stopt. Samen met Els heeft hij besloten dat hij ook na 2021 in Heiloo zal blijven wonen. “Twee van onze kinderen wonen in Heiloo en we hebben inmiddels vier kleinzoons die vlakbij wonen. We kiezen ervoor om dichtbij hen te blijven wonen, maar die mooie herinneringen aan de IJmond blijven me altijd bij, waar ik ook woon.”

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]