Ga naar Content

Zaandammers blij met messenverbod: "Goed voor een stukje veiligheid"

ZAANDAM - In heel Zaanstad komt een verbod op het dragen van messen. Wie wordt gepakt met een mes of een ander gevaarlijk voorwerp op zak, krijgt een boete van 2.500 euro. Zaandammers en burgemeester Jan Hamming zijn blij met het verbod.

Zaandammers over het messenverbod - NH Nieuws

"Ik heb wel meerdere kinderen en jongeren gehad die mij bedreigen met messen en steken", vertelt een jongen. "Dat gaat gewoon helemaal nergens naartoe. Ik vind het veel beter dat er nu een verbod komt. Veel beter". Een andere jongen is het daar mee eens: "Het is goed voor een stukje veiligheid."

Een jongen die in het centrum van de stad werkt, ziet het vaak uit de hand lopen: "Ik vind het eigenlijk wel een prima idee", vertelt hij. "Vooral in het centrum van Zaandam heb je vaak hangjeugd rondhangen. Zij zijn toch wel gauw rond een uurtje over acht al richting aangeschoten en dronken. Dan merk je al gauw dat er messen bij betrokken worden en je gewoon een gevaarlijke situatie hier creëert op straat."

Mesincidenten

De Zaanstreek wordt al langere tijd geteisterd door geweldsincidenten. In de afgelopen jaren zijn er twee dodelijke steekpartijen geweest in Zaandam. Bij een van de steekpartijen kwam de toen 16-jarige Nick Bood om het leven.

Burgemeester Jan Hamming zet zich al een tijd in voor het inperken hiervan. "Wij willen dat alle wapens onze stad uit gaan en niet gebruikt worden voor conflicten en ruzies", vertelt hij. Onlangs kondigden verschillende winkels, lokaal en landelijk, al aan dat ze geen messen meer gaan verkopen aan minderjarigen.

 

"Ik heb sinds kort een kleine meid erbij", vertelt een jongen. "Als ik die later naar school stuur, wil ik wel dat zij niet een klasgenootje heeft met een mes erbij of dat ze veilig over straat kan lopen zonder dat er wat fout kan gaan."

"Ik zou er ook niet aan moeten denken dat mijn neefje van 10 met zo'n ding loopt"

Zaandammer over messenverbod

De gemeente wil dat ook en gaat meer fouilleren om de messendragers er tussenuit te halen. Daar blijft het niet bij: "Het is wat mij betreft een pakket aan maatregelen", vertelt burgemeester Hamming. "Het gaat vooral om preventie, voorlichting op scholen, gesprekken met ouders en heel veel andere maatregelen die we invoeren. En ook wat repressie: preventief fouilleren, kluisjescontroles. Op scholen doen we veel voorlichtingscampagnes. Maar ook het hard aanpakken en beboeten, is het sluitstuk eigenlijk wat we het liefst zien te voorkomen. Maar als het nodig is, zullen we die ook strak hanteren."

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]