Haarlem

NL
V

Geliefde koffiemiddagen Haarlem-Oost op de tocht

24 oktober 2020, 08.30 uur · Aangepast 24 oktober 2020, 09.01 uur
Door Marieke Pijlman · Foto: NH

HAARLEM - Het voortbestaan van de koffiemiddagen en activteiten van Stichting Slachthuisbuurt Initiatieven in Haarlem-Oost wordt bedreigd. Ze hebben nu een gratis ruimte tot hun beschikking in het gebouw van De Blauwe Wetering, maar dit pand wordt gesloopt. Een alternatieve locatie is er wel, maar daar hangt een flink prijskaartje aan en geld is er niet. "We zitten wel met ons handen in het haar", vertelt Dick Klootwijk, initiatiefnemer van de Stichting. "Als we geen hulp krijgen zijn heel veel mensen de dupe."

Stichting Slachthuisbuurt Initiatieven moet het pand uit en dat geeft de vrijwilligers veel stress. - NH Nieuws

Sinds twee jaar organiseert Dick koffiemiddagen en activiteiten voor zwakkeren en ouderen in Haarlem-Oost. Een vaste groep mensen komt wekelijks naar de koffiemiddagen, voor een praatje en hapje eten. En dat laatste is volgens Corrie Koning, een van de vrijwilligers, hard nodig. "Er is hier zoveel armoede. We geven mensen vaak ook nog weten eten mee naar huis."

De vaste bezoekers komen graag naar de middagen en er is een hecht groep ontstaan. Dick vreest dat het verdwijnen van de bijeenkomsten, een drama zal zijn voor velen. 

Quote

"Mensen zullen vereenzamen als dit verdwijnt en achter de geraniums belanden"

Dick Klootwijk initiatiefnemer stichting

Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer ze het pand uit moeten, maar veel langer dan drie maanden zal het wel niet duren, vermoedt Dick. Hij is samen met de vrijwilligers aan het kijken naar een alternatief. En die lijkt wel gevonden te zijn, maar daar moet maandelijks huur voor worden betaald en de stichting heeft geen middelen om dat te financieren. Daarom gaat Dick deze week inspreken bij de commissievergadering van de gemeente Haarlem, om financiele hulp te vragen. "We hopen er het beste van."

Gemeente Haarlem

In een reactie aan NH Nieuws laat de gemeente Haarlem weten de situatie van de stichting eerst te onderzoeken, alvorens te kunnen reageren. 

💬 Wil je niets missen uit Haarlem en omgeving?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]