Ga naar Content

Twee Zaanse sportscholen gesloten wegens niet naleven coronamaatregelen

ZAANSTAD - De BigGym in Wormerveer en in Zaandam moeten op last van de voorzitter van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland vanaf vandaag vier weken dicht. Bij de twee sportscholen waren op meerdere momenten te veel mensen aanwezig. "Elke Nederlander hoort de wet te kennen. De wet is niet met meer dan 30 personen in een ruimte. En hier is deze fors overschreven, meer dan anderhalve keer zoveel bezoekers. En ook op meerdere momenten", aldus Jan Hamming, voorzitter van de veiligheidsregio. 

Foto: NH Nieuws

Tijdens reguliere controles bleek dat de noodverordering van de veiligheidsregio niet goed werd nageleefd bij de sportscholen. Ook kwamen er op andere manieren meldingen binnen bij de gemeente. "We hebben ook signalen van bezoekers gekregen die zelf aan ons meldden: Hier zijn veel te veel mensen binnen."

Tekst gaat door onder video

Jan Hamming over de sportscholen die dicht moeten - NH Nieuws

Naast dat er te veel mensen aanwezig waren in de sportscholen, is bij een van de locaties ook een clusterbesmetting ontstaan.  Hamming vindt het daarom dan ook kwalijk dat de regels niet goed worden nageleefd. "Het aantal besmettingen in ons land en regio is enorm, ziekenhuizen in deze regio stromen vol, verpleging kan het amper aan. Het is alle hens aan dek. Dat roepen we al een aantal weken."

Verantwoordelijkheid

Vervolgens benadrukt de voorzitter van de veiligheidsregio: "We moeten met elkaar zorgen dat we een gezonde samenleving houden. En daar is ook voor de ondernemers een grote verantwoordelijkheid weggelegd. Als ze zich daar niet aan houden, dan vinden ze ons op hun weg. En worden ze desnoods gesloten, zoals nu het geval is."

De advocaat van de sportscholen, Lex de Jager, laat aan NH Nieuws weten dat er gisteren uit een controle van de gemeente Zaanstad inderdaad bleek dat er te veel mensen in een van de panden aanwezig waren. "Daarop zijn de aanwezigen langzaamaan naar buiten gestuurd en daarmee zou de kous af zijn. Maar vanmorgen werd er gebeld dat de zaak gesloten zou worden."

De Jager zegt vervolgens vandaag de hele dag contact te hebben gezocht met de burgemeester. "Maar hij heeft geen minuut de tijd genomen om te praten met ons, daarom heb ik een kort geding gestart waarin we een beëindiging van de sluiting willen. Wij hebben stellig de indruk dat de burgemeester even zijn punt heeft willen maken. Ook van het verhaal over dat wij een besmettingshaard zouden hebben, hebben we niets gezien. Dat is stemmingmakerij."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]