Ga naar Content

Gerelateerde videos

Remy en zijn vrienden: Hyena's maken plaats voor dolfijnen

In de serie Remy en zijn vrienden volgt NH het reilen en zeilen op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Deze keer horen we dat binnenkort op Hoenderdaell dolfijnen en bruivissen worden opgevangen. De hyena's zullen om de reden plaats moeten maken.

Remy en zijn vrienden: Hyena's maken plaats voor dolfijnen - Foto: De hyena's van Hoenderdaell gaan binnenkort naar Zuid-Afrika

De hyena's lopen nog even rond op Landgoed Hoenderdaell, maar straks verhuizen ze naar de opvang in Zuid-Afrika, waar ook de leeuwen van Stichting Leeuw zitten. Ze moeten plaatsmaken omdat de dierentuin dolfijnen en bruinvissen gaat opvangen. Hiervoor wordt samengewerkt met SOS Dolfijn. 

"De opvang van dolfijnen en bruinvissen past helemaal bij ons"

robert Kruijf, directeur landgoed hoenderdaell

Voor Robert Kruijff, directeur van Landgoed Hoenderdaell, was de samenwerking met SOS Dolfijn een logische stap: "Die opvang past helemaal bij ons. Het gaat om de natuur vlakbij die je hier naartoe kunt brengen. We kunnen echt iets goed doen voor de omgeving hier. De leeuwen zijn niet echt Nederlands, maar dat geeft al heel veel voldoening, om iets voor de dolfijnen en bruinvissen te kunnen doen, lijkt me prachtig."

Dat de hyena's hiervoor moeten wijken is voor hem geen probleem, in tegendeel zelfs: "Die geven we een nog mooiere toekomst. Ze hebben het hier al lekker ruim, maar dat wordt in Zuid-Afrika alleen maar beter. Ik denk dat de hyena's straks helemaal blij zijn."

Dolfijn

Blij is SOS Dolfijn zeker ook. De hulporganisatie zet zich in voor walvisachtigen in de Noordzee. "We bieden hulp", zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn, "als walvisachtigen en dolfijnen op het strand terecht zijn gekomen of wanneer ze dreigen te stranden. Daarnaast geven we voorlichting, dat willen we straks ook vanuit het nieuwe centrum gaan doen. Ook doen we onderzoek naar walvissen."

Op dit moment is er in heel Europa geen opvang voor dit soort dieren. "Dat betekent dat we per stranding kijken of het dier overlevingskansen heeft", legt Van den Berg uit. Zo ja, gaat het dier terug in zee. Als het dier ziek is, wat in de meeste gevallen zo is, dan laten ze de dolfijn of bruinvis inslapen. Straks worden de zieke dieren dus gewoon weer opgevangen. 

Zo komt de opvang er straks uit te zien - Foto: Landgoed Hoenderdaell

Opvang

"Er komen twee binnenbassins waar in quarantaine gewerkt kan worden", vertelt Van den Berg over het nieuwe gebouw. "Want de dieren die aanspoelen zijn vaak ernstig ziek. Ze worden gerehabiliteerd en kunnen uiteindelijk terug naar zee." Het nieuwe gebouw wordt transparant, met veel raampartijen. Zo krijgen bezoekers ook de kans om het herstelproces van de gestrande dieren te volgen.

SOS Dolfijn vestigt zich weliswaar op het landgoed, maar blijft een zelfstandige partij. Wel kan de hulporganisatie straks gebruik maken van de bestaande faciliteiten van het park. En als het druk wordt in de opvang zullen ook de dierverzorgers kunnen inspringen.    

Als alles volgens plan verloopt, kan begin volgend jaar worden begonnen met de bouw. De werkzaamheden zullen ongeveer een jaar duren. 

Kijk hier voor meer afleveringen van Remy en zijn vrienden.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]