Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Amsterdams theater hoopt met petitie op financiële steun om coronacrisis te overleven

22 oktober 2020, 16.41 uur · Aangepast 23 oktober 2020, 16.43 uur · Door Martijn van Veen

AMSTERDAM - Het Plein Theater in Amsterdam-Oost houdt het hoofd door de coronacrisis nauwelijks boven water en is daarom een petitie gestart. In de petitie ‘Behoud het theater op het plein' wordt er gevraagd om financiële steun vanuit de gemeente. Vandaag werden de papieren door directeur van het Plein Theater Berith Danse aangeboden aan de wethouder van cultuur Touria Meliani.

Foto: Bron: NH Nieuws

Het is voor de directeur onbegrijpelijk waarom zij geen aanspraak kunnen maken op het coronasteunpakket. "Wij ontvangen subsidies, alleen niet de vierjarige structurele subsidie en daarom ontvangen wij geen financiële steun uit het coronasteunpakket dat is vrijgemaakt voor de cultuursector. Dat vinden we niet rechtvaardig", vertelt Danse bezorgd.

Meer dan 1.600 mensen hebben de petitie inmiddels getekend. "Dat mag niet veel lijken, maar voor een buurttheater is het een prachtig resultaat. We voelen ons gesteund."

Tekst gaat door onder video

Plein Theater in Nood - NH Nieuws

Het theater is nog open, met plek voor slechts 22 bezoekers per voorstelling. Danse legt uit dat de nieuwe maatregelen duidelijk zijn voor bezoekers en worden nageleefd. "Maar het is spannend. We merken dat mensen het moeilijk vinden om naar het theater te komen wanneer de overheid aangeeft dat mensen zoveel mogelijk thuis moeten blijven."

In het pand van het theater is ook een restaurant gevestigd, dat sinds de laatste maatregelen wel gesloten is. "Tijdens deze nieuwe lockdown hebben we in het restaurant weer personeel moeten loslaten", zegt manager van restaurant Eetlokaal Omar Ramirez. "Hoe gaan we het nu doen als we straks weer drie maanden moeten thuisblijven?"

"Veel van onze freelancers en mensen met nulurencontract gaan eruit. Straks blijft er niemand meer over"

Berith Danse, directeur Plein Theater

Wethouder Touria Meliani nam de petitie voor de ingang in ontvangst. "We kunnen als gemeente veel en willen veel, maar het geld is op. We zullen pleiten bij het Rijk voor plekken zoals het Plein Theater, maar we kunnen nu niets toezeggen."

Voor Danse breekt zodoende een onzekere tijd aan. "Het kan zijn dat het theater voor bepaalde tijd moet sluiten en dat medewerkers er niet meer zijn. Dat zou een verschraling van het culturele landschap in Amsterdam betekenen. Dat moeten we niet willen."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]