Ga naar Content

Verspreiding van erts en grafietregens bij Tata: "Directie moet problemen oplossen"

IJMUIDEN - Het Openbaar Ministerie doet twee strafrechtelijke onderzoeken op het terrein van Tata Steel. Een van die onderzoeken richt zich op de grafietregens, de ander op de verspreiding van erts. De dorpsraad van Wijk aan Zee laat weten blij te zijn met deze stappen en de Centrale Ondernemingsraad van Tata Steel benadrukt dat de directie de problemen op moet lossen. 

Reacties op het plan van het OM om Tata Steel te vervolgen - NH Nieuws

Frits van Wieringen, voorzitter van de Centrale Ondernemings Raad van Tata Steel, vindt dat er alles op alles gezet moet worden om de problemen op te lossen. "Het is in eerste plaats aan de directie om de problemen op te lossen. Het gaat hier specifiek om de grafietregen rondom de rozaslak, daarvoor is afgelopen jaar een grote hal gebouwd. Dus dat probleem is geëlimineerd." Van Wieringen wil graag dat er meer van dit soort projecten worden gerealiseerd om ongerustheid bij omwonenden weg te nemen.  

De hal is sinds een paar maanden in gebruik en moet volgens het bedrijf zorgen dat de grafietregens van de rozaslak tot het verleden behoren. Het leeuwendeel van de slak, zoals de converterslak, wordt overigens nog in de open lucht verwerkt.

Publiciteit

"We staan heel veel in de publiciteit en veel werknemers vragen of we daar niet iets aan zouden moeten doen. Het zijn feiten en ik denk dat je niet moet wegkijken. We zullen in gesprek moeten blijven, maar we zullen uiteindelijk wel de problemen moeten oplossen", aldus Van Wieringen.

Volgens Van Wieringen is een staalbedrijf in de IJmond ondanks alle kritiek nog wel mogelijk. "Je zal moeten blijven investeren, je zal moeten moderniseren, de milieuproblematiek zal je keer op keer moeten aanpakken." 

Foto: NH Nieuws

Vanmorgen werd duidelijk dat het OM van plan is om Tata Steel te vervolgen voor het overtreden van de milieuvergunning. Een woordvoerder laat weten dat het hierbij gaat om stofverspreiding in maart 2018. "De stof was erts." 

Woordvoerder van Tata Steel Robert Moens bevestigt dat het het bedrijf heeft meegewerkt aan een onderzoek van het OM. Volgens hem waren de incidenten op 1 en 2 maart 2018. "Vanwege een combinatie van uitzonderlijke weersomstandigheden, extreme vorst en wind in combinatie met droogte, zijn er bij de opslagen van Tata Steel toen grondstoffen verwaaid, die zich verder dan de voorgeschreven twee meter hebben verspreid. Dit ondanks getroffen voorzorgsmaatregelen."

Grafietregens 

Het OM benadrukt dat niet Tata Steel, maar een ander bedrijf op hetzelfde terrein wordt onderzocht als het gaat om de grafietregens. Hoewel het OM dit niet kan bevestigen, gaat het om Harsco. Het slakverwerkingsbedrijf was medeverantwoordelijk voor de grafietregens in de omgeving.

De dorpsraad in Wijk aan Zee is blij met de mogelijke vervolging, maar benadrukken dat de omgevingsdienst volgens hen heeft gefaald. "Het is wel heel bijzonder dat justitie de hete kolen uit het vuur moet halen voor de omgevingsdiensten en overheden", zegt Hans Dellevoet van de dorpsraad tegen NH Nieuws.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]