Amsterdam

NL
V

Bloemen bij monument De Schreeuw in Amsterdam voor vermoorde Franse docent

22 oktober 2020, 16.37 uur · Aangepast 22 oktober 2020, 17.13 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - Bij het monument De Schreeuw in het Oosterpark worden vandaag bloemen neergelegd ter nagedachtenis van vermoorde Franse docent Samuel Paty. De Amsterdamse initiatiefnemer Judy Frijling wil met de actie haar steun betuigen aan de docent maatschappijleer. "We moeten als land een signaal afgeven dat dit echt niet kan."

NH Nieuws

De Amsterdamse Judy plaatste dinsdagavond een oproep op Twitter. "Ik zag in Frankrijk zulke grote manifestaties en toen vond ik het raar dat wij als buurland eigenlijk stil blijven. Daarom roep ik vandaag iedereen op om een bloemetje neer te leggen. Ik vind het belangrijk om een signaal af te geven dat we als land achter alle docenten en de vrijheid van meningsuiting staan."

Claire Martens fietste voor haar werk langs De Schreeuw om een bloemetje neer te leggen. "Het is het minste wat ik kan doen. Er is een aanslag gepleegd, niet alleen op een persoon maar ook op de vrijheid van meningsuiting", vertelt ze. "Daarom hoop ik dat iedereen hierheen komt om er even bij stil te staan dat dit niet een gegeven is, maar dat we ervoor moeten blijven vechten."

Tekst gaat door onder de video. 

Bloemen bij De Schreeuw voor Samuel Paty - NH Nieuws

Judy hoopt dat er vanavond een bloemenzee zal ontstaan rondom De Schreeuw en dat mensen in Frankrijk horen over haar actie. "Ik hoop dat ze zullen zien dat landen in de omgeving ook aan ze denken", vertelt ze. 

Een uur na de start van de actie lagen er tientallen bosjes bij het monument. Judy heeft ook een oplossing voor de mensen die zelf geen tijd hebben om langs te komen. "Mensen kunnen mij een berichtje sturen. Dan haal ik een bosje bloemen en stuur ik een tikkie. Zo kan toch iedereen meedoen."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]