Ga naar Content

Heftige documentaire over Bibian Mentels jarenlange gevecht tegen kanker in première

LOOSDRECHT - De Loosdrechtse paralympisch snowboardster Bibian Mentel (48) kende sportief gezien grote successen met gouden medailles op de winterspelen van Sotsji en Pyeongchang. Haar leven kent ook een heftige kant: ze vecht al 21 jaar tegen kanker. Die kant van haar leven is sinds vandaag te zien in de documentaire 'Bibian Mentel: Leef'.

Foto: NH Nieuws

Met een vijf longoperaties, drie nekoperaties, vier rugoperaties, een beenamputatie en talloze bestralingen om de kanker te lijf te gaan, kent Bibian een bewogen leven. Het afgelopen jaar was dat niet anders: ze belandde in een rolstoel en moest wederom een zware operatie ondergaan. Tussendoor was er ook plek voor een lach en deed ze onder andere mee aan 'Dancing with the stars'.

Bibian werd een jaar lang gevolgd door de jonge documentairemaker Jesse Bleekemolen (22). "Bibian en ik kennen elkaar al langer. Jaren geleden kwamen we elkaar tegen toen ik bezig was met een andere film, maar dat contact is altijd warm gebleven. Een jaar geleden had ze net weer slecht nieuws gekregen. Ik heb haar toen gevraagd of ik een film over haar mocht maken", vertelt hij in Spitstijd op NH Radio

Emotionele periode

De film laat volgens Bleekemolen goed zien hoe Bibian het allemaal beleeft en hoe ze met haar gezin met de ziekte omgaat. "Er zitten enorm heftige dingen in, zoals het moment dat ze vlak voor haar zware operatie staat en de keuze gemaakt moet worden of ze wel gereanimeerd wil worden of niet. Dat was een bijzonder emotionele periode en een heel moeilijk moment", vertelt hij. "Maar het laat ook goed zien hoe Bibian met de situatie omgaat. Het is een enorme sterke vrouw. Een echte sportvrouw met enorm veel wilskracht." 

"Ze laat het leven van haar en haar gezin niet bepalen door kanker en haalt uit alle negativiteit die er is, ook iets positiefs"

Jesse Bleekemolen, documentairemaker

Jesse hoopt dat de film over Bibian ook mensen aan het denken zet. "Je ziet dat er heel veel ellendige dingen op Bibian afkomen, maar dat ze wel altijd positief blijft. Dus ik hoop dat mensen dat ook zien: geniet van de kleine dingen in het leven en ga niet bij de pakken neerzitten. Dat doet Bibian ook. Ze laat het leven van haar en haar gezin niet bepalen door kanker en haalt uit alle negativiteit die er is, ook weer iets positiefs. Dat is echt heel bijzonder."

Mooie reacties

De film staat vanaf vandaag op Videoland, maar is de afgelopen weken al wel bekeken door onder meer de man van Bibian en andere betrokkenen. "Ik heb heel veel mooie reacties gekregen", vertelde Jesse gisteren. "Bibian ziet de film pas vanavond voor het eerst. Dat vind ik echt ontzettend spannend."

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected] 

Lees ook