Start van hoofdcontent

UITHOORN

nl

Wijziging OV in Uithoorn: buslijnen 347 en 348 blijven toch, lijn 342 wordt geschrapt

21 oktober 2020, 12.30 uur · Aangepast 21 oktober 2020, 16.31 uur
Door Jasper Leegwater · Foto: NH Nieuws / Jasper Leegwater

UITHOORN - Even was er sprake van dat buslijnen 347 en 348 van Uithoorn naar respectievelijk Amsterdam-centrum en Station Zuid zouden worden ingekort tot metrostation Poortwachter in Amstelveen. Na gesprekken tussen de vervoerregio en Connexxion zijn deze plannen nu van de baan. Buslijn 342 verdwijnt wel uit de dienstregeling in het nieuwe jaar. 

De vervoerders in onze provincie hebben te maken met een drastische daling van het aantal reizigers. Ferry Hoekstra is raadslid namens GemeenteBelangen in Uithoorn en is lid van de regioraad van de vervoerregio. "In het voorjaar werd al duidelijk dat het aantal reizigers terugliep naar tien procent van wat het normaal was. Dat heeft gigantische financiële gevolgen gehad voor de vervoerders. Het rijk heeft toen toegezegd honderd procent te compenseren als de vervoerders hun normale dienstregeling aanhouden."

Op de website van de Rijksoverheid wordt gesproken van een kostendekkingsgraad van 93%. De OV-bedrijven zijn met deze compensatie volgens Ferry slechts tijdelijk geholpen. "De vervoerders hebben toen wel gewaarschuwd dat zonder compensatie grote problemen kunnen ontstaan voor de openbare vervoerders. De vervoerregio Amsterdam heeft toen aan de vervoerders laten weten dat het inkorten of schrappen van buslijnen absoluut niet wenselijk is", aldus Hoekstra.

Onrust

Toch leek er even sprake van te zijn dat de twee directe verbindingen tussen Uithoorn en Amsterdam zouden verdwijnen. De plannen om lijnen 347 en 348 in te korten tot Poortwachter in Amstelveen lagen al klaar. "Vorige week was er een hoop onrust omdat het in onze lokale krant heeft gestaan. Er is aan de achterkant hard gewerkt om de verbinding in stand te houden zodat de reiziger niet de dupe wordt van aanpassingen die Connexxion doet."

Foto: Jasper Leegwater / NH Nieuws

De gesprekken tussen de vervoerder en het dagelijks bestuur hebben er toe geleid dat het inkorten van de buslijnen 347 en 348 van de baan is. "De aanpassing die Connexxion in eerste instantie wilde doen is teruggedraaid. Daarmee is de angel uit de discussie."

Lijn 342

Wel blijft voorlopig het plan om de directe verbinding tussen Uithoorn en Schiphol, lijn 342, te schrappen. "Voor de reiziger heeft dat geen grote gevolgen. Die lijn heeft al te kampen met weinig passagiers en reizen naar Schiphol kan prima met een overstap in Aalsmeer. Een directe verbinding is prettiger, maar we moeten ook realistisch zijn."

Vervoerder Connexxion laat weten nog niet te kunnen reageren op de situatie, omdat het dagelijks bestuur van de vervoerregio nog officieel een besluit moet nemen. Dit besluit zal 26 oktober genomen worden. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]