Ga naar Content

Digitaal rondje langs de Waddenzee met de 'periscoop': "Hartstikke spannend!"

STROE - Even snel rondkijken op en langs de Waddenzee? Er wordt aan gewerkt. De Alkmaarse ontwerper Niko Hoebe ontwikkelt samen met Waddengemeenten, provincies en waterschappen het project 'Kijk Op het Wad'. Het is een netwerk van digitale uitkijkpunten langs de hele Waddenkust. Uitgangspunt is het kunstwerk Kijk Over De Dijk (de periscoop) bij Stroe van Niko Hoebe zelf.

Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

"Er is nu even niets te zien, want de stroom ligt eraf." Industrieel ontwerper Niko Hoebe tuurt vergeefs door het kijkgat van zijn kunstwerk Kijk Over De Dijk (2003) waar tot voor kort nog spiegels en lenzen in zaten. Die waren versleten door wind en zout. Ze zijn inmiddels vervangen door een camera en een monitor.

Ambassadeur

"Ik ben erg gek van Wieringen. Ik kom hier vaak om te fietsen en te wandelen. Het wad, de vogels, wadlopers. Erg leuk." De 'periscoop' of 'kerktoren' is voor Hoebe behalve kunst ook een mogelijkheid om mensen van achter de hoge zeedijk van het Wad te laten genieten. "Ik heb zelfs ambassadeurs die hier vanuit Den Helder naartoe komen. Niet iedereen kan de dijk op en dan zie je straks toch daar die vissers, de bootjes en de vogels."

"Je kunt straks vanuit je luie stoel alles prachtig bekijken wat er op het wad te doen is."

niko hoebe - ontwerper kijkpunt wieringen

Hoebe heeft een plan ontwikkeld voor negen van dit soort uitkijkpunten rond de Waddenzee, "Dit is kijkpunt Wieringen, maar ik heb ook vier mogelijke plekken op Texel. Het kan ook kijkpunt Moddergat worden in Friesland of ergens op Ameland en Terschelling. Je kunt straks vanuit je luie stoel alles prachtig mooi bekijken wat er op het wad te doen is."

Wadlopers

Als alle kijkpunten digitaal aan elkaar gekoppeld zijn, moeten ze een belangrijk onderdeel worden van het toerisme in het waddengebied als kijk- en informatiepunten. Dat gebeurt samen met onder meer Holland Boven Amsterdam. "Het is de bedoeling om meer toeristen te trekken. De kijkpunten worden ook opgenomen in wandelroutes. Moet je je indenken: eb, vloed, wadlopers, scheepjes, vogels. Het is hartstikke spannend om dat te zien." 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]