Ga naar Content

Dijklander breidt corona-afdeling uit en houdt rekening met helikopterinzet

WEST-FRIESLAND - Het Dijklander Ziekenhuis gaat het aantal coronabedden opschalen. Deze keer gaat dat nog zonder verdere afschaling van reguliere zorg, maar dat plafond is bijna bereikt, volgens woordvoerder Esther Muusse. Ook wordt het terrein voorbereid voor de landing van een helikopter om bij een beddentekort coronapatiënten snel elders onder te kunnen brengen.

Foto: Dijklander ziekenhuis, Yvette Moeskops fotografie

De helikopter kan indien nodig landen op het Transferium - de parkeerplaats tussen het ziekenhuis en het station in Hoorn - en in Purmerend op de eigen parkeerplaats achter het ziekenhuis. Het aantal parkeerplaatsen dat wordt ingeleverd, is gering. Er worden dan ook geen parkeerproblemen verwacht.

Momenteel liggen er 27 coronapatiënten in het Dijklander Ziekenhuis, waarvan er zeven op de Intensive Care (IC) verblijven. Ook liggen er nog tien patiënten in het ziekenhuis die mogelijk besmet zijn. Het ziekenhuis heeft momenteel een capaciteit van 21 bedden op de corona-afdeling, waarvan er nu dus twintig bezet zijn en 'dat is te krap', volgens de woordvoerder. 

Opschalen

Het ziekenhuis ziet nog steeds een stijging moet daarom opschalen naar 27 bedden. Dit wordt in twee stappen gedaan: eerst naar 24 en dan naar 27 bedden. Niet omdat de bedden niet paraat staan: "Het aantal bedden is het probleem niet, maar aan de bedden moet personeel staan en die zitten niet in de wachtkamer te wachten tot ze nodig zijn." 

Een uitdaging dus. "Deze opschaling verwachten we dat het ons lukt de huidige zorg in stand te houden, maar daar zit weinig rek meer in: we lopen tegen onze grenzen aan", aldus Muusse. Tijdens de piek van de eerdere coronagolf lagen er 106 patiënten met corona in het Dijklander Ziekenhuis, maar toen werd de reguliere zorg flink teruggeschroefd.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook