Ga naar Content

Weesper helpt alle stations aan een aed, nadat hij er bij reanimatie geen kon vinden

WEESP - Alle Nederlandse treinstations krijgen volgend jaar een automatische externe defibrillator (aed) om mensen met een hartstilstand snel te kunnen helpen. Dat gebeurt na een noodkreet van Weesper Arnoud Vermeer. De treinreiziger probeerde vorig jaar op station Weesp het leven van een man met een hartstilstand te redden. Het bleek tevergeefs, onder andere omdat er in geen velden of wegen een aed te vinden was. Meteen na het voorval trok hij aan de bel. "Dat er nu op elk station zo'n apparaat komt te hangen, is een mooi gevolg van een hele trieste dag."

Weesper Arnoud Vermeer probeerde vorig jaar een leven te redden op station Weesp - Foto:

Arnoud stond vorig jaar januari in alle vroegte op station Weesp om naar Schiphol te gaan. Daar zou hij een paar uur later op het vliegtuig stappen voor een zakenreis naar Amerika. De ochtend kreeg een heel andere wending.

Arnoud hoorde op het station twee conducteurs om hulp roepen. Ze stonden gebogen over een man die net een hartstilstand had gekregen. Arnoud twijfelde geen moment, rende er naar toe en probeerde de man te redden. "Er gaat op dat moment meteen een knop om en je laat alles vallen om een leven proberen te redden", vertelt hij. "Je probeert alles te doen wat je op EHBO-cursussen hebt geleerd. Proberen te praten met het slachtoffer, voelen of hij nog een hartslag heeft. De man bleek er slecht aan toe, ik ben meteen begonnen met reanimeren." 

"Tot mijn verbazing was er op het station geen enkele aed te vinden. Als die er wel was had het slachtoffer het misschien wel gered"

Arnoud Vermeer

Waar Arnoud met al zijn energie probeerde het hart van de man weer aan de praat te krijgen, stuurde hij andere mensen op pad om een aed te halen. Die bleek nergens te vinden. "Tot mijn verbazing was er op het station geen enkele aed te vinden. Er is ook gekeken bij een paar bedrijven in de buurt. Daar bleek wel een aed aanwezig binnen in het kantoor, maar het was weekend dus alles zat op slot. Met een aed had deze meneer het misschien wel gered. Zeker als je er snel bij bent, zijn de kansen best groot. Maar letterlijk elke seconde telt. Nu kwam hulp veel te laat. We moesten wachten op de ambulance, die kwam pas na twaalf minuten. De man overleed helaas ter plekke." 

Kamervragen na noodkreet

Arnoud stapte na het voorval geëmotioneerd en beduusd alsnog op de trein naar Schiphol. Hij pakte zijn telefoon en schreef een tweet aan de NS. "Ik heb vanmorgen iemand moeten reanimeren op station Weesp. Tot mijn grote verbazing is er op het station of in de trein geen AED aanwezig. Zouden jullie kunnen zorgen dat er een AED in iedere trein, bij de machinist, aanwezig is?", schreef hij. Het regende vervolgens reacties. Van verontruste mensen, maar ook van de NS en onder meer de Hartstichting. "Vrij snel na de tweet stapte ik voor een vlucht van negen uur in het vliegtuig. Toen ik landde zag ik dat er echt honderden keren was gereageerd."

"De aanleiding was natuurlijk ontzettend triest, maar ik ben heel blij dat die dag van toen uiteindelijk iets heel moois oplevert"

Arnoud Vermeer

De noodkreet van Arnoud zorgde ervoor dat er Kamervragen werden gesteld. "Plots zag iedereen dat zo'n aed op een station van levensbelang is", blikt hij terug. Afgelopen week kreeg hij te horen wat zijn noodkreet heeft opgeleverd: op elk station komt een aed te hangen. "Ik vind dit echt fantastisch nieuws. Ik was echt blij verrast toen de Hartstichting me er over belde. De aanleiding was natuurlijk ontzettend triest, maar ik ben heel blij dat die dag van toen uiteindelijk iets heel moois oplevert. Dat er straks op elk station een aed hangt, zorgt ervoor dat volgende slachtoffers misschien wel gered kunnen worden. Dat is geweldig. Ik ben blij dat we dit teweeg hebben kunnen brengen."

Nabestaanden

Arnoud heeft nog met regelmaat contact met de nabestaanden van de man die hij op die koude januaridag probeerde te redden. "Vlak na het voorval kreeg ik contact met de familie. Ze wilden graag van mij horen wat er die ochtend allemaal gebeurd was. Ze waren natuurlijk heel verdrietig en dat gold voor mij ook. Het raakt je ontzettend als je zoiets meemaakt. We hebben elkaar veel kunnen vertellen en dat heeft ons allebei geholpen. Het gaat nu goed met ze. Ik heb ze afgelopen week gebeld toen ik het goede nieuws over de aed's hoorde. Veel verdriet kwam toen natuurlijk weer naar boven. Maar ze zijn net als ik ontzettend blij dat die trieste dag is omgezet in iets moois."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]