Ga naar Content

Volendamse ouders boos dat heilige communie doorgaat

VOLENDAM - Ruim tweehonderd ouders in Volendam zijn woest op het besluit van het schoolbestuur om de heilige communie in het katholieke vissersdorp door te laten gaan. In een anonieme brief schrijven ze dat het in hun ogen verschrikkelijk is dat de viering komende weekenden doorgaat terwijl de coronabesmettingen in het dorp steeds hoger oplopen. Daarnaast is vanwege de coronamaatregelen niet iedereen welkom in de kerk.

Sint-Vincentiuskerk in Volendam - Foto: Google Streetview

In een anonieme brief, ondertekend door 'de ouders van de communicanten', wordt fel uitgehaald naar het Schoolbestuur Stichting Katholiek Onderwijs Volendam (SKOV). "Wat schetste onze verbazing, hij gaat door met halve klassen, geen broertjes/zusjes. Geen opa’s of oma’s", schrijven ze in de brief aan de burgemeester, het kerk- en schoolbestuur.

"In onze ogen is dat verschrikkelijk. De communie, een gevoel van samen zijn, het gevoel ergens bij te horen. In één klap voor ouders en kinderen door midden gescheurd."

Vaker uitgesteld

De viering, die normaal in het voorjaar plaatsvindt, is al vaker uitgesteld vanwege corona. "Onze kinderen gaan een communie vieren en door alle coronaomstandigheden is dat meerdere malen uitgesteld wat heel logisch is.", schrijven ze in de brief, die in handen is van NH Nieuws.

In de brief staat dat de nieuwe viering op 1 november gepland staat. De schrijvers namen aan dat dit wel weer opgeschort zou worden omdat er nu maar 30 mensen in de kerk mogen van het bisdom. Maar dat blijkt dus nu niet het geval.  

De boosheid van de ouders richt zich nu op het SKOV. "Die heeft de kerk voorgelogen dat scholen, directeuren en ouders het ermee eens waren dat het nu op deze manier werd gevierd in november, en dat terwijl er directeuren, juffen/meesters helemaal niks gevraagd is", schrijven ze. Volgens hen staat de kerk met de rug tegen de muur omdat ze door het SKOV voor een voldongen feit zijn gesteld. De schrijvers hopen dat de heilige communie nu weer wordt uitgesteld.

SKOV

Het SKOV laat aan NH Nieuws weten dat de beslissing om de communieviering door te laten gaan bij de stuurgroep en het kerkbestuur ligt. SKOV staat daar buiten en heeft het advies gegeven binnen de richtlijnen van het RIVM te blijven. "De kerk is groot genoeg om de richtlijnen van het RIVM te volgen." Er mogen dus maximaal 30 mensen in de kerk. Hiermee ondersteunt de SKOV de beslissing van de stuurgroep.

"We willen geen taferelen zoals in Staphorst en Barneveld", zegt Wilma Tjalsma van het SKOV. Tjalsma kent de onrust goed en is gisteren bedolven onder de telefoontjes en mailtjes van verontruste ouders. Ook in de stuurgroep van het feest, met vertegenwoordigers van alle scholen, was niet iedereen het eens met de beslissing om dit najaar de heilige communie in aangepaste vorm door te laten gaan. Uiteindelijk is er door middel van stemmen voor 1 november gekozen als startdatum. Tjalsma kan de onderbouwing van de stuurgroep goed volgen. Door corona is het al een half jaar uitgesteld en vanaf 2021 starten alweer de voorbereidingen voor volgend jaar. Ook is het nog maar de vraag of het later wel veilig gevierd zou kunnen worden. Daarbij zijn er ook ouders die het nu liever wel door laten gaan omdat, heel praktisch, anders de jurkjes niet meer passen bij de kinderen.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]