Ga naar Content
Gooi

Dorpsgenoten vormen erehaag voor schaatsicoon Ab Krook: "Hij is een geweldenaar"

20 oktober 2020, 18.50 uur · Aangepast 20 oktober 2020, 19.06 uur
Door: Redactie · Foto: Caspar Huurdeman

OUD-LOOSDRECHT - Nog één laatste keer groeten dorpsgenoten oud-schaatscoach Ab Krook. Vorige week overleed hij op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van een herseninfarct en vandaag vormen bekenden een erehaag voor hem. "Ab is een geweldig mens", vertelt jeugdvriend Nico Vink aan NH Nieuws. 

Krook werd in januari 2019 al eens getroffen door een herseninfarct. Na een voorspoedig herstel werd hij recentelijk voor de tweede keer getroffen. Vandaag is hij na een laatste groet van dorpsgenoten en bekenden in besloten kring begraven. 

Schaatscoryfeeën

Ook veel oud-schaatsers zoals Barbara de Loor en Rintje Ritsma, die onder leiding van Krook getraind hebben, komen voor de laatste keer afscheid nemen van hun voormalige coach. "Dat zegt toch genoeg", aldus Nico Vink. "Bijna de hele schaatswereld is hier." 

Bekijk hier de hele reportage

Erehaag voor Ab Krook - NH Nieuws

Krook maakte eind jaren '70 furore als bondscoach in het Nederlandse Schaatsen. In 1980 won Annie Borckink onder zijn leiding goud op de Olympische spelen van 1980, Ria visser pakte er een zilveren plak. In 1992 werd ook Bart Veldkamp Olympisch kampioen onder leiding van Krook.

Politiek

Dorpsgenoten kennen hem vooral als een betrokken en bevlogen Loosdrechter. Naast zijn schaatscarrière was Ab actief in de lokale politiek. Voor de partij Dorpsbelangen maakte hij zich hard voor Loosdrecht en verzette hij zich tegen de fusie van de gemeente Wijdemeren met Hilversum. 

Jacob van der Meulen was 47 jaar lang voorzitter van de Loosdrechtse ijsclub en kent Ab als geen ander. "Het persoonlijke contact ga ik missen. Hij was een zeer betrokken en geïnteresseerde dorpsgenoot. Wellicht hebben we binnenkort een Krookstraat of een Krookplein", aldus de Loosdrechter. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.