Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Remko (53) ontmoet na 35 jaar zijn hardloopidool: "Joop Keizer is mijn voorbeeld"

18 oktober 2020, 19.00 uur · Aangepast 18 oktober 2020, 22.39 uur
Door Chantal Bos · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

HOORN - Op de dag dat de Amsterdam Marathon had moeten plaatsvinden, ontmoette hardloopfanaat Remko Klijn (53) vandaag voor het eerst sinds 35 jaar zijn grote hardloopvoorbeeld: Joop Keizer. De 79-jarige hardloopveteraan werd compleet verrast door het bezoek. Klijn maakte vroeger als tiener deel uit van Joops team. 

"Waarschijnlijk herinnert Joop mij niet, ik was nog zo jong. Maar ik heb enorm veel waardering voor zijn prestaties en dat wil ik hem graag laten blijken", aldus hardloper Remko Klijn uit Loenen aan de Vecht. Als 17-jarige jongen gaat hij mee als 'tassendrager' in het team van Etonic. De winkel in het dorp waar hij op dat moment werkt, wordt sponsor van het team. Het eerste contact met Joop is gelegd. 

Klijn: "We zitten door corona allemaal in het zelfde schuitje en er kunnen geen grote evenmenten worden georganiseerd. Toen ik de reportage van NH Nieuws zag over Joop, realiseerde ik mij hoe bijzonder het is als je kijkt naar zijn staat van dienst, de tijdsgeest waarin hij begon en het feit dat hij nog steeds actief is. Voor mij in die tijd als 17-jarige, waren mensen zoals Joop een voorbeeld."

Bekijk hier de ontmoeting tussen de Remko Klijn en Joop Keizer: 

Remko (53) ontmoet na 35 jaar zijn hardloopidool - NH Nieuws

Vandaag vindt de 'virtuele' editie van de Amsterdam Marathon plaats waarbij lopers individueel in hun eigen buurt de marathon afleggen. De coronacrisis werd de reguliere editie eind augustus al afgelast. Joop had voornemens de halve marathon mee te doen maar kwam toen lelijk ten val waarbij hij zijn bovenarm brak.

Inmiddels - ruim twee maanden later - is hij weer op de been en rent hij bovenverwachting zijn rondes door de Grote Waal in Hoorn. "Het is een behoorlijke zware tijd geweest. Sinds een week slaap ik niet meer zittend maar wordt nog wel steeds 's nachts wakker ervan. Waar je vroeger trots was dat je je veters kon strikken, dat moest ik nu allemaal opnieuw leren", zegt hij met een lach. 

Droom

Joop heeft tien keer meegedaan aan de Amsterdam Marathon. Ook tijdens de eerste editie in 1975 waar hij derde Nederlander werd. In de bescheiden woonkamer in Hoorn staan drie grote prijzenkasten vol met bekers met prijzen uit binnen- en buitenland. Het geheim is volgens hem 'heel hard trainen en al die jaren dezelfde tactiek hanteren." Geïnspireerd door een artikel uit de krant van 1960 waarin een Amerikaanse hartspecialist uiteenzet hoe je het beste je harstlag kunt reguleren, is altijd Joop's leidraad geweest. 

"Hardlopen is een rode draad in mijn leven. Joop heeft mij besmet met het hardloopvirus"

Remko Klijn (53) - hardloper

Remko heeft grote bewondering voor Keizer en zijn prestaties. "Ik las nog een keer het palmares van Joop en hoe bijzonder ook gezien de jaren waarin dit plaatsvond. En dat hij als 79-jarige nog steeds actief is. Grappig dat hij trouwde in 1967 het jaar waarin ik ben geboren."

Voor Klijn is Joop een belangrijke inspiratiebron geweest om zijn droom waar te maken: de marathon lopen onder de drie uur. "Inmiddels is die droom in vervulling gegaan met meerdere marathons en een P.R. van 2.54 uur."

Tweede kans

Hardlopen is voor Remko een rode draad in zijn leven geworden waar hij volop van geniet. Toen er in zijn familie hartfalen werd geconstateerd, was het voor hem onzeker of hij kon blijven rennen. "Ik heb mij genetisch laten testen en het blijkt gelukkig dat ik het niet heb. Als ik het wel had gehad, had ik moeten stoppen met hardlopen. Dit is voor mij een tweede kans in mijn leven. Je wordt weer bewust ervan hoe kwetsbaar het leven kan zijn."

Een extra besef om zijn waardering aan Joop te uitten. "Als ik nog tot mijn 79ste kan blijven hardlopen, dan zou dat super mooi zijn. Hardlopen en de marthon als een metafoor voor het leven. Doelen stellen, uitdagingen aangaan, doorzetten, vallen, opstaan en genieten. En mooie mensen ontmoeten, ieder met eigen verhalen maar met een gedeelde passie."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]