Ga naar Content
Haarlem

EK Zandsculpturen in Zandvoort 'afgelast', maar sculpturen blijven staan als expositie

15 oktober 2020, 17.16 uur
Door: Paul Tromp · Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

ZANDVOORT - De bergen rivierzand lagen al in het dorp, de zandkunstenaars hadden hun eerste grove vormen al uitgetekend. En toen maakte premier Rutte bekend dat alle evenementen voorlopig worden afgelast. Dankzij het omtoveren van het woord 'evenement' naar 'expositie', kunnen de zandsculpturen nu gewoon worden afgemaakt. Maar niemand gaat met een beker naar huis. 

"Het was wel even spannend, maar we mogen in onze handjes knijpen dat we nu door mogen, daar ben ik heel blij om", aldus Maxim Gazendam. De zandkunstenaar uit Kortenhoef is de Nederlandse deelnemer aan het Europees Kampioenschap. Hij zou tegen vijf andere kunstenaars, uit onder meer Rusland en Ierland, om de titel strijden. Zóu, want er zal deze editie geen winnaar worden verkozen. 

EK Zandsculpturen 2020 in Zandvoort: een dorp vol wilde dieren en dames van zand - NH Nieuws

"Als de kunstenaars nog niet bezig waren geweest, dan hadden we het wel afgelast, maar nu wilden we er toch graag mee door", aldus de Zandvoortse wethouder van cultuur, Gert-Jan Bluijs. Samen met het Zandvoorts Museum werd een slimmigheidje bedacht om de zandsculpturen toch af te kunnen laten maken. "Het evenement 'EK Zandsculpturen' is afgelast. We gaan niet jureren met een grote groep, er zullen geen prijzen worden uitgereikt. Wat we wel doen is dat we het nu als expositie in de buitenlucht door laten gaan. De beelden komen dus gewoon in de openbare ruimte te staan." Een 'Ek'spositie dus. 

'Zandvoort Goes Wild'

De kunstenaars gaan deze editie met het thema 'Zandvoort Goes Wild' aan de slag. Eerder was al besloten om geen deelnemers uit het buitenland te laten overkomen. Ze komen nu allemaal uit Nederland, maar hebben wel 'roots' elders in Europa. Zoals Niall Magee. Hij woont in Groningen, maar komt oorspronkelijk uit Ierland. "Ik ben bezig met een vos die een fazant doodbijt. Ik heb gehoord dat hier veel vossen in de duinen rondlopen en dat ze ook wel eens in het dorp zijn te zien."

Niall ligt er niet wakker van dat er nu een streep door de competitie is gegaan. "Het geeft me gewoon plezier om een sculptuur te maken. Het maakt niet uit of het nu voor een competitie is of niet."

Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Hert met groot gewei

"Geen competitie, dus dan kan ik tenminste ook niet verliezen", lacht Maxim Gazendam, die even verderop aan de slag is. Hij heeft gekozen voor, hoe kan het ook anders, een hert. "Herten en Zandvoort zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door de één geliefd, door de ander iets minder. Helemaal als ze de tuinen leeg eten in het dorp." Zandvoorter Willem van der Sloot, die alles over de herten rond Zandvoort weet, kijkt naar het kunstwerk. "Het lijkt niet op een hert uit Zandvoort. Het gewei is te groot. Maar ik ben blij dat er nu weer een hert in het dorp te zien is, de anderen zitten nu allemaal in de duinen vanwege de bronsttijd."

Maxim legt uit wat hij met het grote gewei bedoelt. "Het gewei loopt over in een boom. Het hert is verbonden met de boom, met de natuur. Wat mij betreft horen ze daar ook thuis en niet in een dorp."

Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

'Wilde dame'

Wethouder Bluijs is onder de indruk van de zandkunstwerken. Ook die van de Russische kunstenaar op het Kerkplein is hem niet ontgaan. Een kunstwerk van een 'wilde' Zandvoortse beachbabe. "Die kunstenaar heeft weer heel andere wilde ideeën. Dat vind ik mooi, dat er heel verschillend over het thema wordt nagedacht."

Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

Wordt het niet te druk?

De vraag is natuurlijk of de sculpturen niet té veel dagjesmensen naar Zandvoort zal trekken. Het is nu wel erg rustig in het dorp zonder de toeristen, maar het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat mensen straks dicht op elkaar komen te staan. "Als het mooi weer wordt, zal het natuurlijk drukker worden in het dorp. Maar we hebben veel maatregelen genomen en handhaving en politie houden het natuurlijk ook in de gaten. Maar ik verwacht niet dat de zandsculpturen extra mensen gaan trekken", aldus Bluijs.

Maxim snapt de zorg, maar denkt ook dat het wel los zal lopen. "Ze staan er deze week, volgende week en de komende maanden ook nog. Dus spreid je kansen. Ik neem aan dat mensen daar zelf ook wel verstandig mee omgaan."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]