IJmond

Inspectiedienst wil provincie via rechter dwingen tot verscherpte vergunning Tata Steel

15 oktober 2020, 16.27 uur · Door Redactie

IJMUIDEN - Vandaag heeft een rechter zich gebogen over twee rechtszaken tussen de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de provincie Noord-Holland. Daarmee hoopt de ILT de provincie te dwingen Tata Steel strenger aan te pakken. 

ANP

De zaken gaan over de uitstoot van de zogenoemde pelletfabriek van Tata Steel en over verbrandingsgassen die het bedrijf gebruikt voor de windverhitters. De pelletfabriek is de grootste bron van stikstofoxide in Noord-Holland. 

"De provincie is wettelijk verplicht om milieuvergunningen regelmatig te actualiseren, zodat steeds de best beschikbare technieken door bedrijven worden toegepast. Zo moet de provincie ook de milieuvergunning van Tata Steel regelmatig tegen het licht houden", zei Inspecteur-generaal van de ILT Jan van den Bos eerder tegenover NH Nieuws.

De provincie Noord-Holland kan de milieuvergunning van Tata Steel aanscherpen en zo de uitstoot van stikstofdixoden (NOx) beperken. De zaak rondom de pelletfabriek is ongegrond verklaard. De ILT zegt nu te overwegen om de provincie te verzoeken het terugdringen van die maatregelen te heroverwegen.

"We verschillen van mening over de wijze waarop dit juridisch kan worden afgedwongen. Hoewel de uitspraak van een rechter duidelijkheid geeft, gaat hier een traject van jaren aan vooraf. Ons college is van mening dat meer kan worden bereikt door middel van bestuurlijke en maatschappelijke druk. Zoals de afgelopen periode ook duidelijk is geworden", zei de provincie daarover.

De rechter doet over zes weken uitspraak over de zaak rondom windverhitters.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]