Ga naar Content

Texel is ruim dertig 'wilde' katten armer: "Vooral schuurkatten maken slachtoffers"

TEXEL - Staatsbosbeheer op Texel heeft ruim dertig 'wilde' katten in kaart kunnen brengen met de vangactie 'Fish-n-Chips'. De dieren zijn door stichting Zwerfkatten Nederland gechipt, gecastreerd en gesteriliseerd en bovendien herkenbaar gemaakt door een stuk oor weg te knippen. 

Foto:

De zwerfkattenactie is door Staatsbosbeheer in gang gezet, omdat de verwilderde katten veel schade aanrichten onder de zeldzame populatie Noordse woelmuizen en bij jonge weidevogels. Jaarlijks zouden de katten zo'n 50.000 slachtoffers maken op het eiland. 

Onder de recente vangst zitten twee echt verwilderde katten. "We hebben ontzettend veel pech gehad dat het zo regende, want katten blijven dan echt weg bij de vangkooien," vertelt Carien Radstade van Stichting Zwerfkatten. "Het is trouwens een misverstand dat wilde katten genieten van alle open ruimte in de duinen. Ze zitten liever beschut."

Lees ook

Dat is ook de reden dat Radstake vermoedt dat er veel minder verwilderde katten zijn dan wordt  aangenomen. Het zijn volgens Radstake vooral boerderijkatten die zorgen voor schade aan de zeldzame fauna op het eiland. "Vaak zijn het toch schuurkatten die een ommetje maken in de duinen."

De wilde katten gaan naar een opvang op het vaste land om te worden uitgezet bij boerderijen. Als gevolg van de strengere coronamaatregelen is niet bekend wanneer de volgende vangactie kan plaatsvinden. Staatsbosbeheer is daarover in overleg.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]