Ga naar Content

Weet jij wanneer je iemand met een blindstok voorrang moet geven?

WEST-FRIESLAND - Maar heel weinig mensen weten wat het oversteekgebaar is van blinden of slechtzienden met een witte stok. "40 procent van de fietsers herkent het oversteekgebaar niet, en bij jongeren is dat nog hoger", vertelt de Hoornse Sandra van Leeuwen op WEEFF radio. 

Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Vandaag, 15 oktober, is het de Internationale dag van de witte stok. Er wordt dan aandacht gevraagd voor de positie van blinden en slechtzienden in het verkeer.  

Uit recent onderzoek door bureau Kien blijkt dat het slecht gesteld is met de kennis van verkeersdeelnemers over de voorrangsregels van blinden en slechtzienden met een witte stok.

Uit het onderzoek, gehouden onder 1100 fietsers, blijkt dat 40 procent niet weet dat een geheven stok het signaal aan medeweggebruikers is dat iemand met een visuele beperking wil oversteken. En van de jongeren herkent zelfs bijna de helft het gebaar niet.

Bewustwording

Sandra van Leeuwen vertelt op Weeff Radio dat normaal op deze dag altijd een oversteekactie bij een kruispunt wordt gehouden, om zo mensen bewust te maken. Maar vanwege corona gaat dat dit jaar niet door.

Maar ze is zich er ook van bewust dat een zo'n internationale dag je niet de kennis van medeweggebrjuikers bijspijkert. Daarom pleit ze ervoor dat er op lagere scholen, bij verkeersexamens, meer aandacht komt voor de positie van de blinden en slechtzienden in het verkeer. 

Luister hieronder het interview met Sandra van Leeuwen in gesprek met Rob de Greeuw op Weeff Radio terug.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]