Ga naar Content

Amsterdamse minima krijgen goedkope groente en fruit rechtstreeks van de boer

AMSTERDAM - Het begon als een klein plan tijdens de eerste coronagolf. Abdelhamid Idrissi van Studiezalen en Eric Traa van de Rabobank bedachten de stichting Boeren voor Buren. Het teveel aan voedsel van het platteland werd direct uitgedeeld aan arme gezinnen in Amsterdam Nieuw-West. Dat smaakte naar meer. En nu is er dus Boeren voor Buren 2.0: goedkope groente en fruit voor àlle Amsterdamse minima met een stadspas met groene stip. 

Boeren voor buren - NH Nieuws

Op dit moment kopen 200 Amsterdamse gezinnen iedere twee weken groente en fruit van de Boeren voor Buren. Ze kunnen kiezen uit drie paketten: 5 kilo verse groente en fruit voor 5 euro, 10 voor een tientje of 16 kilo voor 15 euro. Je moet het wel zelf ophalen, met je eigen tas. Maar dan heb je duurzame groente, zó van het land. Dit aantal van 200 moet op gaan lopen naar 50.000. 

Interesse 

Traa van Rabobank Amsterdam heeft ambitie. "We hebben veel interesse, ook uit andere steden. Zelfs uit het buitenland. Milaan wil het ook, in Nieuw-Zeeland is belangstelling. Maar eerst willen we alles goed op orde hebben, hier in Amsterdam. Op dit moment zijn er drie distributiepunten: twee in Nieuw-West, eentje in Noord. Op termijn moeten de pakketten in alle stadsdelen te koop zijn. 

"Eten is een manier om met de mensen die extra hulp kunnen gebruiken in contact te komen. Eten verbindt"

Marjolein Moorman, wethouder

En daar blijft het wat Abdelhamid Idrissi van Studiezalen niet bij. Inmiddels is er ook contact met scholen in de buurt, om te kijken wat zij nodig hebben om de kinderen gezond aan het eten te krijgen. Ook de gemeente sluit zich hier bij aan. "Eten is een manier om met de mensen die extra hulp kunnen gebruiken in contact te komen. Eten verbindt", zegt wethouder Marjolein Moorman. 

Traa: "Ik zeg heel eerlijk, als we geen corona hadden gehad, hadden we dit, zoals het model er nu staat, niet kunnen bedenken. Dus corona heeft ons wel geholpen om na te denken over korte voedselketens en hoe schrijnend eigenlijk de kloof is tussen kansarm en kansrijk. En dat komt nu naar boven. 

Ben je een stadspashouder met een groene stip, ga dan naar www.boerenvoorburen.nl en bestel je duurzame groenten en fruit voor weinig. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.