Start van hoofdcontent

HEEMSKERK

nl

Cabaretier Richard Kemper: “Heemskerk is soms foeilelijk, maar altijd een heerlijk dorp”

11 oktober 2020, 08.00 uur · Aangepast 16 oktober 2020, 08.18 uur · Door Ruth Oei

HEEMSKERK - Richard Kemper werd op 19 juni 1970 geboren in Heemskerk waar hij van zijn tweede tot zijn achttiende in het Rendorppark woonde met zijn ouders, broer en zus. Daarna trok hij de wijde wereld in, maar toch komt hij nog vaak terug. "Ik ga om de week naar mijn ouders in Heemskerk, en elke keer weer voelt het als een soort van thuiskomen."

Kemper praat honderduit over zijn jeugd, alsof hij vorige week nog door de buurt fietste. Hij woont al jaren in Bentveld, vlakbij Zandvoort, maar somt met het grootste gemak de straten op waar hij fietste en de namen van vriendjes met wie hij speelde. "John van de slager in het dorp, dat is trouwens nog steeds mijn beste vriend. Mijn neef Peter Jonker woonde 100 meter verderop. En Maureen, de dochter van de kapper, zij was mijn eerste vriendinnetje."

Foto: Richard Kemper met zijn compaan Remco Veldhuis - eigen beeld

Kemper werkt jarenlang in de reclame tot hij in 1997 door een vriend wordt voorgesteld aan Remco Veldhuis, die van beide mannen weet dat ze graag op het podium willen staan. In 1999 treden Veldhuis & Kemper voor het eerst op met hun cabaretvoorstelling Half zo Echt, een onderdeel is hun lied Ik Wou Dat Ik Jou Was, waarmee ze landelijk doorbreken. In 2003 maakt Kemper officieel de overstap van de reclame naar het toneel. 

De cabaretier, die wekelijks zijn nieuwste column voorleest op NH radio, vertelt hoe hij als tiener van 14 al dol was op muziek. "Ik ging elke week naar jazzconcerten in buurthuis De Jansheeren. In mijn eentje, en na afloop fietste ik met mijn walkman op terug naar huis." 

Noordermaatweg

Aan de Noordermaatweg bewaart Kemper goede herinneringen, maar dat was in de jaren dat hij elke dag vanuit Heemskerk naar het Bonhoeffercollege in Castricum fietste wel anders. "Die lange polderweg, vaak in de druipende regen met links en rechts weilanden, ik was bij aankomst gesloopt. Als ik nu terugdenk aan mijn fietstochten langs die weg, de combinatie van natuur, het alleen zijn en de geur van koeienstront, dan verlang ik in tijden van drukte nog wel eens terug naar die eenzaamheid van toen."

"Heemskerk was het Nieuw-Vennep van de jaren '70"

Richard Kemper, cabaretier en zanger

Zijn ouders komen uit Haarlem, maar toen zijn vader als boekhouder bij de Hoogovens ging werken verhuisden ze naar Heemskerk, volgens Kemper 'het Nieuw-Vennep van de jaren '70'. "Ik vond Heemskerk altijd prachtig, tot ik later anderen meenam die dat helemaal niet vonden. Eerlijk is eerlijk, Heemskerk is op sommige plekken foeilelijk, maar ik vind het nog steeds een heerlijk dorp.",

Kemper, die de komende maanden met Veldhuis optreedt met hun voorstelling Zonder Meer, woont sinds zijn 18e niet meer in Heemskerk, via Utrecht en Haarlem kwam hij in Bentveld terecht waar hij woont met zijn partner Wendy (de zus van Remco Veldhuis - red.) en hun 15-jarige zoon Ischa. Ook zijn oudere zus en broer wonen niet meer in Heemskerk. "Mijn zus woont in Aerdenhout, mijn broer in Bergen. Hij is trouwens rector op het Gymnasium Felisenum in Velsen", voegt hij enthousiast toe.

Tekst gaat verder onder de foto-slideshow

Wanneer Kemper begint te vertellen over de Heemskerkse feestweek, neemt het enthousiasme nog meer toe. "Je begint als klein ventje bij de kermis en zodra je oud genoeg bent, ga je met je vrienden naar de feestweek. Ik ga nog steeds elk jaar en dan beginnen we altijd bij de harddraverijen (paardenrennen - red.), het spektakel van de feestweek. Je komt iedereen weer tegen, we eindigen altijd traditiegetrouw bij café Ruysdael."

Op de vraag op hij zichzelf weer in Heemskerk ziet wonen, reageert hij weifelend. "Eigenlijk wil ik ooit wel weer terug, maar ik weet niet of ik nog zou kunnen aarden." En voegt dan vrijwel direct toe: "Ik denk het wel, eigenlijk."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]