Ga naar Content

Nieuw wooncomplex arbeidsmigranten stap dichterbij: "Eerst het plan, dan de locatie"

WEST-FRIESLAND - Het plan om nieuwe huisvesting te bouwen voor arbeidsmigranten in West-Friesland vordert gestaag. Dat zegt voorzitter van de Westfriese Bedrijvengroep Hans Huibers tegen WEEFF. "Ik krijg veel positieve reacties vanuit de gemeenten, maar het duurt nog wel even voordat we een geschikte locatie hebben en kunnen bouwen."

Foto: Westfriese Bedrijvengroep

De Westfriese Bedrijvengroep diende in juli een plan in voor een nieuw wooncomplex, dat zo'n tweeduizend arbeidsmigranten moet huisvesten. Daardoor kunnen zo'n 200 huizen in de regio teruggegeven worden aan de inwoners uit West-Friesland.

Huibers mocht zijn plan eerder toelichten aan de zeven burgemeesters van West-Friesland, die een regierol hebben in de aanpak van het plan. Afgelopen week presenteerde hij het plan van een nieuw wooncomplex aan de wethouders van de zeven gemeenten.

"Tot nu toe krijgen we veel begrip en waardering voor onze aanpak", legt Huibers uit. "Maar we zijn er nog lang niet. Dit is pas de eerste stap, waarbij we alle burgemeesters, wethouders en raadsleden van de zeven gemeenten ons plan 'Please in my Back Yard' presenteren."

Andersom aangepakt

Waar bij andere projecten eerst wordt gesproken over de locatie en daarna pas over de inhoud, koos Huibers er met de Westfriese Bedrijvengroep voor om dit om te draaien. "Dit deden we om verwarring te voorkomen. We wilden bewust eerst de inhoud van dit plan bespreken, en het daarna pas hebben over de locatie van het nieuwe wooncomplex."

Huibers geeft aan dat als er eerst een locatie overlegd is, dat er weerstand kan ontstaan bij de omwonenden. Ook kan het problemen geven bij de ruimtelijke ordening van een gemeente.

Lees ook

Op 18 november staat er een bijzondere vergadering gepland met alle raadsleden van de zeven West-Friese gemeenten. Ook dan licht de voorzitter van de Westfriese Bedrijvengroep zijn plan voor de bouw van het woningcomplex toe.

"We hopen aan het einde van het jaar meer duidelijkheid te hebben over de locatie van het nieuwe complex", aldus Huibers, die van enkele ondernemers al de vraag kreeg wanneer er gebouwd gaat worden.

Please in my Back Yard

Please in my Back Yard richt zich op arbeidsmigranten die tussen de drie en twaalf maanden in de regio verblijven. Deze zogenaamde 'short-stayers' wonen regelmatig met te veel mensen in een woning, die veelal zijn opgekocht door huisjesmelkers. Het nieuwe complex bestaat uit 450 wooneenheden, en moet plaats bieden aan ongeveer 2.000 arbeidsmigranten. 

"Met dit plan is in ieder geval geregeld dat elke arbeidskracht een eigen slaapkamer krijgt. Ook komt er een winkel en een sporthal", legt Huibers uit. Het complex zal onder centrale controle komen te staan, waarbij elke bewoner zich bij het beheer dient te registreren. "Zo weten we precies wie hier verblijft en zijn er geen grijze gebieden meer."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook