Ga naar Content

Bloemenhandel in de lift: Heemskerkse kwekers na crisis nu 'dik tevreden'

HEEMSKERK - Na een vrije val in het voorjaar door de coronacrisis, gaat het nu 'boven verwachting goed' met de bloemenhandel. De afzet en ook de prijzen staan er volgens kwekers uitstekend voor, zo blijkt uit een rondgang langs het Heemskerkse kwekersgilde. Niettemin leven er ook nog zorgen.

Foto: Dennis Mantz / NH Nieuws (archief)

In het voorjaar maakte gepieker nog bezit van hem, maar inmiddels kan de Heemskerkse kweker Bert Verduin terugkijken op 'een hele goede zomer'. "Het gaat boven verwachting goed, dat klopt", klinkt hij goed gemutst. "In het voorjaar waren we nog erg somber over de toekomst. De omzet voor dit jaar zullen we niet meer goedmaken, maar over de afzet en de propere prijzen van de laatste maanden, ben ik gewoon dik tevreden. En dat hadden we niet verwacht."

In het Heemskerkse tuinbouwgebied werken volgens kwekerscollectief Uit Heemserk tussen de duizend en vijftienhonderd mensen, verdeeld over meer dan zestig agrarische bedrijven.

Ook kweker Bart Pletting, verbonden aan hetzelfde collectief, spreekt over zonnige vooruitzichten. Zelf verkoopt hij de crocosmia, 'een gladioolachtige bloem'. "De prijzen zitten in de lift, dat kan je goed merken. Ik kan niet voor iedereen spreken, maar die geluiden hoor ik ook om mij heen, het gaat nu gewoon erg goed."

Bloemenveiling Royal Flora Holland
Het positieve sentiment in het Heemskerkse tuinbouwgebied kan Michel van Schie, woordvoerder bij bloemenveiling Royal Flora Holland in Aalsmeer, goed begrijpen. "Zo rond eind mei ging het al een stuk beter. En in Juni hadden we een hele goede maand, beter zelfs dan vorig jaar. Op een kleine dip in augustus na - vermoedelijk door het mooie zomerweer - zien we dat ook in september terug, met goede prijzen waar de kwekers van profiteren."

En dat is volgens Van Schie onder meer te verklaren, doordat er minder aanvoer is op de markt. "Vanuit Afrika zijn er problemen met de logistiek, zo vliegen er minder passagiersvliegtuigen deze kant op. Daar worden ook veel bloemen mee vervoerd, zoals rozen vanuit Kenia. Kwekers die hun productie goed op orde hebben profiteren nu. Er is nu gewoon veel vraag."

De gemiddelde prijs op de bloemenveiling steeg in september 2020 met 24,5 procent, ten opzichte van 2019. (Bron. Royal Flora Holland)

Toch zijn er ook nog zorgen, zo zegt kweker Sjaak Beentjes. "De zomer was goed, maar ik kweek ook de astilbe. Die bloem doet het normaal gesproken goed op crematies of bruiloften. En dat is allemaal nog erg onzeker hoe zich dat gaat ontwikkelingen de komende tijd. Dat moeten we afwachten."

"Mei en juni zijn trouwmaanden, maar bruiloften worden momenteel vooral uitgesteld. Dat ziet er dus nog onzeker uit."

bert verduin, kweker

Ook Bert Verduin stipt die zorg voor het nieuwe jaar vast aan. "Ik moet het in het voorjaar hebben van de heesters, dat is wat exclusiever, en vooral bedoelt voor feesten, partijen en crematies. Mei en juni zijn trouwmaanden, maar bruiloften worden momenteel vooral uitgesteld. Dat ziet er dus nog onzeker uit. Maar al met al viel het dit jaar gelukkig toch nog erg mee."

In januari maakte NH Nieuws nog onderstaande reportage bij de Heemskerkse kwekers:

Tulpenkweker in Heemskerk - NH Nieuws

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]