Start van hoofdcontent

PETTEN

nl

Stefan en Imke zien droom letterlijk in Petten stranden: "Zitten goed in de shit"

9 oktober 2020, 12.05 uur · Aangepast 9 oktober 2020, 13.12 uur · Door Mark Arents

PETTEN - Wat een prachtige trip naar huis moest worden met hun net aangeschafte zeilboot 'Puur', veranderde in de zee bij Petten in een nachtmerrie. Stefan van Tienhoven en Imke de Haan slaan onverwacht midden op zee om. Stefan belandt in het woeste water, Imke zit vast tussen de touwen. "Nu zijn we er geweest, dacht ik", vertelt Stefan.

Foto: Imke de Haan

Afgelopen woensdag begint het stel aan hun zeiltocht van Den Helder naar IJmuiden. "Voor vertrek de Noordzee op, hebben we alles nog dubbel gecheckt", aldus Imke. De boot hebben ze dan een paar dagen eerder gekocht in de buurt van Kampen. Daarmee waren ze een stap dichterbij hun droom: steeds een grotere boot kopen, om uiteindelijk de wereld over te zeilen.

"We wilden hem in etappes naar onze thuishaven in Numansdorp varen." Aan zeilervaring geen gebrek bij de twee. "We houden sowieso allebei van extreme sporten en hebben ook al meerdere keren op wild water gezeild." Ook hun nieuwe boot doet het prima op open water, maar na drie uur zeilen gaat het mis. "Uit het niets zien wij een golf die drie keer zo groot is als de rest, vanaf een andere windrichting op ons afkomen", vertelt Stefan met nog steeds een beetje schrik in zijn stem. De golf slaat de boot in één klap om, waardoor Stefan het water in gelanceerd wordt en Imke juist de boot wordt ingeslingerd.

Surfer redder in nood

"Ik hoor mijn reddingsvest opengaan en kom langzaam boven water. Godzijdank zie ik dat Imke nog op de boot staat", vertelt Stefan nog altijd opgelucht. Imke kreeg een keiharde klap op de boot te verduren, maar doordat de boot zichzelf weer rechtop trekt staat zij gelukkig nog aan boord. Vanuit het water ziet Stefan dat het roer vast zit in de lijnen.

Toch probeert Imke met minimale controle dichterbij Stefan te komen om hem met een reddingsboei uit het water te halen. "Op een zeker moment besluit ik om de boot richting het strand te sturen", vertelt Imke. "Om niet alleen mijzelf in veiligheid te brengen, maar ook een markeerpunt te creëren om te weten waar Stefan ongeveer in het water ligt." De hulpdiensten heeft ze op dat moment al vanaf het schip ingeschakeld.

"Er waren heel veel mensen op het strand, maar die waren vooral aan het kijken of foto’s aan het maken"

Imke de haan, Zeiler

Op het strand aangekomen schiet alleen een surfer hen te hulp. "Er waren heel veel mensen op het strand, maar die waren vooral aan het kijken of foto’s aan het maken." De surfer schiet met zijn plank het water in en ziet Stefan al vrij snel op een afstand. "Hij kwam weer uit het water om te vertellen dat hij Stefan zag bewegen, dat was een enorme geruststelling", vertelt Imke nog steeds geëmotioneerd. "Hij ging verderop weer het water in om Stefan op te vangen."

Op het moment dat de surfer bij Stefan aankomt weet hij hem een stukje door de branding te helpen. De hulp van de KNRM komt gelukkig ook snel. Zij slepen Stefan op de boot en brengen hem naar het strand.

Bekijk hieronder de reddingsactie. Tekst loopt door onder video.

Imke en Stefan vliegen elkaar op het strand in de armen. "Yes, we hebben het overleefd", herbeleeft Imke de bizarre middag. De surfer verdwijnt stilletjes uit het door het stel genoemde 'circus': "Allemaal mensen stonden nog steeds foto's en filmpjes te maken." Op Facebook verscheen dan ook een bericht om de reddende surfer op te sporen. "We zouden hem heel erg graag willen bedanken met weet ik veel wat."

Gifbeker nog niet leeg

De vreugde overheerst nog steeds bij het stel uit Capelle aan den IJssel. "Dit had echt anders af kunnen lopen." Al was de gifbeker kennelijk nog niet leeg. Hun boot zou vandaag geborgen worden, maar in de nacht van woensdag op donderdag wordt de boot vakkundig geplunderd. "Alles is gestolen: de fenders, anker, reddingsvest, zelfs een paar schoenen van Stefan."

"Ik ben hier echt misselijk van", vertelt Stefan. "Het kompas hebben ze er zelfs met gereedschap uit geschroefd en de touwen gesloopt om de katrollen mee te kunnen nemen. Wij zijn niet van die rijke mensen die zomaar een bootje kopen omdat het kan, dus we zitten goed in de shit. We kochten steeds een boot om op te knappen, waarna we weer een iets grotere boot konden aanschaffen."

Toch is het stel niet van plan om die droom die een nachtmerrie bleek te worden, nu te laten varen. "We willen uiteindelijk met onze eigen boot de wereld over zeilen. We gaan die boot opknappen en ik hoop dat 'ie na de winter beter zeilt dan ooit."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]