Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Wijkcentrum de Pijp vecht voor bestaan: ''We voelen ons uitgekleed door de gemeente''

9 oktober 2020, 12.18 uur · Aangepast 9 oktober 2020, 15.55 uur · Door Shaneequa Vrede

AMSTERDAM - Deze week liet het stadsdeelbestuur weten dat het bezwaar tegen de beëindiging van subsidie voor Wijkcentrum de Pijp is afgewezen. Het wijkcentrum dreigt hierdoor in januari 2021 te moeten sluiten. Bewoners laten het hier niet bij zitten en pakken uit protest het voormalig pand van het wijkcentrum in. "De gemeente laat ons volledig vallen nu."

Bewoners komen in actie voor Wijkcentrum De Pijp - NH Nieuws

"Wijk centrum de Pijp moet blijven!", roept een groep bewoners tijdens het inpakken van het voormalige pand van het Wijkcentrum. Inmiddels is dit pand toegewezen aan co-creatieplek Zuidpunt, die volledig achter de strijd van het wijkcentrum staat. 

Al meer dan 50 jaar zetten bewoners in de Pijp zich vrijwillig in voor de buurt. "Het is ons gelukt om de wijk groener te krijgen en daarvoor hebben wij moeten strijden tegen de gemeente. Diezelfde gemeente is nu ook blij met al het groen in de buurt", zegt bewoonster Ellis Kramer.

"Het is altijd een kwestie van geld."

Tiers Bakker, Gemeenteraadslid

Wijkcentrum de Pijp is niet het enige bewonersinitiatief dat gekweld wordt door subsidie beëindiging. Ook co-creatieplek Zuidpunt en het Wijkcentrum d'Oudestadt vrezen hun voortbestaan door het uitblijven van subsidies en zijn daarom bij de demonstratie aanwezig. 

Cecilia van Wijkcentrum De Pijp merkt op dat er steeds vaker opgebouwde projecten worden ingeruild voor nieuwe ideeën die het stadsdeel plotseling heeft. Hierdoor treedt er een 'partcipatiemoeheid' op onder de bewoners. Ze zetten zich in, maar door het stoppen van subsidie en kortlopende projecten voelen zij zich niet gewaardeerd.

Noodkrant

De bewoners overhandigen een eerste exemplaar van de speciaal gemaakte 'NoodKrant' aan SP-gemeenteraadslid Tiers Bakker. "Het is altijd een kwestie van geld", zegt hij.

Met deze actie hebben de bewoners een stem voor binnen de gemeente. Tiers doet de belofte alles op alles te zetten voor het bestaan. "Koste wat kost." De bewoners hopen alsnog op een subsidie voor in elk geval het jaar 2021.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]