IJmond

NL
V

Drie konijnen gedood en eentje vermist in Wijk aan Zee: "Een hele zieke geest"

8 oktober 2020, 19.11 uur · Aangepast 9 oktober 2020, 13.34 uur · Door Emma Wesseling & Ruth Oei

WIJK AAN ZEE - In Wijk aan Zee zijn vorige week drie konijnen gedood door wat buurtbewoners beschrijven als 'een zieke geest'. De konijntjes werden uit hun hok gehaald, gedood en teruggelegd. De politie zegt dat dit door toedoen van een mens heeft moeten gebeuren, maar probeert nog een vinger achter de zaak te krijgen.

Konijnen Hops (hier afgebeeld) en Isabella verbleven normaal gesproken in deze ren - Privéfoto's

Rick Spijker woont met zijn gezin in het hart van Wijk aan Zee. Zijn dochtertje vond vorige week op donderdagochtend de twee konijntjes van het gezin dood in hun hok. "Ik ben ze gelijk gaan begraven, want mijn dochtertje was heel overstuur. We dachten eigenlijk dat het een vos was, dus we hebben er ook niet verder over nagedacht."

De konijntjes, Hops en Isabelle, waren op gruwelijke wijze gedood. Als hij terugdenkt aan die ochtend, beschrijft Rick dat het tafereel er bijna uit zag alsof het in scène was gezet. Het hok waarin Hops en Isabelle zaten was afgedekt met een net, juist ook omdat Wijk aan Zee bekendstaat om het aantal wilde dieren dat er rondloopt.

Buurtbewoners

Rick denkt verder niet na over een mogelijke dader, tot hij op Facebook het bericht van zijn buurtgenoten leest. Zij vonden op vrijdagochtend hun konijn Frits op een soortgelijke manier in het hok. Het gezin wil anoniem hun verhaal aan NH Nieuws vertellen. 

"De konijnen zijn echt onderdeel van het gezin. Ik kan dit niet aan mijn kinderen uitleggen, die begrijpen er niets van." Volgens deze buurtbewoners heeft iemand hun konijn meegenomen, op een andere locatie gedood en vervolgens teruggelegd in het hok. In de tuin is geen bloed aangetroffen, wat wel zo was geweest als een vos de dieren had gegrepen. 

Naast het verlies van Frits is de familie hun andere konijn, Saar, sinds die bewuste avond kwijt. Saar is een Teddy Widder-konijn, een speciaal soort langharig raskonijn. De familie hoopt dan ook dat ze sinds de laatste melding nog ergens in het dorp gezien is. 

Tekst gaat verder onder foto

Konijn Saar is vermist. Saar is een opvallend langharig raskonijn met felblauwe ogen. - Privéfoto's

"Een getuige heeft 20.15 uur op donderdagavond nog een wit-grijs konijn gezien in de buurt. Er zijn twee auto's voor het konijn gestopt en we willen heel graag de mensen spreken die gestopt zijn. Misschien kunnen zij ons helpen om haar weer naar huis te halen." Volgens de familie is de kans groot dat iemand het konijn nog gespot heeft in het dorp: op donderdagavond na achten zetten inwoners van Wijk aan Zee hun afvalbak buiten, en om half 11 ging het hard hagelen. Ze roepen mensen die in hun buurt wonen, rondom de kruising van de Relweg en de Tappenbeckstraat, extra uit te kijken naar hun geliefde gezinslid.

Politie

Hoewel de gezinnen aangeven veel steun van de politie te krijgen, die al vier keer over de vloer is geweest, betwijfelen ze of er wel genoeg mankracht is om uit te zoeken wat er met de konijnen gebeurd is. Het gezin dat graag anoniem wil blijven vertelt: "Het is afschuwelijk voor onze kinderen, en ons gevoel van veiligheid is aangetast. Dit is een deuk in ons vertrouwen in de mensheid." Ze willen buurtbewoners vooral meegeven extra alert te zijn op hun huisdieren. 

Woordvoerder Erwin Sintenie van de politie Noord-Holland bevestigt aan NH Nieuws dat er sterk rekening mee wordt gehouden dat de konijnen door toedoen van een mens zijn gedood. Daarnaast gaan ze er vooralsnog vanuit dat dezelfde dader verantwoordelijk is. Mensen die tips of informatie hebben kunnen contact opnemen met de politie.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond.

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]