Noordkop & Texel

Provincie stelt 1 miljoen beschikbaar voor Palmhoutwrakcollectie

8 oktober 2020, 13.04 uur · Door Redactie

TEXEL - De provincie Noord-Holland wil de vondsten uit het Palmhoutwrak, een scheepswrak uit de zeventiende eeuw dat voor de kust van Texel ligt, onder de aandacht brengen in museum Kaap Skil op Texel. Ze willen het budget voor de tentoonstelling verhogen naar 1 miljoen euro.

Een pronkbeker uit het Palmhoutwrak - Museum Kaap Skil

Gedeputeerde van de provincie Zita Pels (D66) zegt dat de provincie veel waarde hecht aan de vondsten uit het Palmhoutwrak. "De collectie is uniek en een waardevolle toevoeging aan al het erfgoed dat nu in Noord-Holland te zien is. Reden voor ons om ook in deze tijd te investeren in dit belangrijke culturele erfgoed."

De provincie wil meer investeren in beheer, onderzoek en tentoonstelling van de 17e-eeuwse collectie. 

Palmhoutwrak

Het Palmhoutwrak is een van de wrakken die voor de kust van Noord-Holland ligt. Het 17e-eeuwse schip won de afgelopen jaren aan bekendheid door de spullen die erin bewaard waren gebleven. Zo lag er een zijden jurk van meer dan 400 jaar oud, ander textiel in zeer goede staat en een vergulde zilveren pronkbeker. 

De Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie, wil het budget verhogen van 360.000 euro naar 1 miljoen euro. Dat is nodig, om de textielvondsten tentoon te stellen in zuurstofvrije vitrines. Nu is daar niet genoeg geld voor beschikbaar. Ook kan het extra geld besteed worden aan andere kostenposten, zoals het inrichten van de tentoonstelling.

Het museum Kaap Skil is blij met het plan en gaat zoeken naar een passende ruimte. In eerste instantie wil het museum volledig gaan verbouwen voor de tentoonstelling van de Palmhoutwrakcollectie, maar door de coronacrisis zijn deze plannen bijgesteld.

Collectie Palmhoutwrak

De collectie van het Palmhoutwrak bestaat uit veel mooie stukken. In 2014 ontdekten Texelse duikers restanten van het 17e-eeuwse houten schip. Honderden persoonlijke bezittingen, drink- en eetgerei, toiletartikelen, handelswaar, kleding, kanonnen en ander wapentuig én accessoires van het schip werden in het wrak aangetroffen en naar boven gehaald. 

Het schip uit 1650 was waarschijnlijk een zogenoemde 'straatvaarder'. Dit waren schepen die door de Straat van Gibraltar naar bestemmingen in het Middellandse Zeegebied voeren. 

Naar verwachting nemen de Provinciale Staten op 9 november een besluit over de ophoging van het budget.

Bekijk hier een video die NH Nieuws eerder maakte over de verbouwing van het museum voor de Palmhoutwrakcollectie.

Museum Kaap Skil gaat verbouwen voor Palmhoutwrak schatten - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?